Händlerlinks
De nieuwe “E”.
De nieuwe “E”.
Van vervallen boerderij tot modern gebouwencomplex: met ramen van Finstral.
Alleen het grondplan in E-vorm bleef behouden. Voor de nieuwbouw van de “Corte Scolastica” in Burago di Molgora nabij Monza combineert Finstral functionaliteit met esthetiek – voor een compositie op maat zonder compromissen.

Het is een zonnige oktoberochtend. Florian Oberrauch van de Finstral-bedrijfsleiding, Simone Gattabuia, Finstral-projectleider, en architect Riccardo Dossi zijn samen naar Burago di Molgora nabij Monza afgereisd om het resultaat te inspecteren van het project waaraan ze samen hebben gewerkt: het moderne gebouwencomplex “Corte Scolastica” is klaar voor bewoning, het herfstlicht wordt weerspiegeld in de ramen. Het werd vernoemd naar Maria Scolastica Porcari, de moeder van Nicola Riccardi, eigenaar van de Riccardi Group, die de opdracht gaf voor deze nieuwbouw.

“Het is ongelooflijk wat we hier samen hebben bereikt”, stelt Riccardo Dossi. “Je kan je moeilijk voorstellen hoe het er hier voorheen uitzag: een oude boerderij, volledig vervallen... een volledige of zelfs gedeeltelijke renovatie was geen optie. Het enige wat in het nieuwe ontwerp te behouden was, was het grondplan in de vorm van de letter ‘E’.” En nu zijn ze af, de vijf delen van het gebouwencomplex, die samen de nieuwe “E” vormen. De structuur biedt plaats aan 35 koopappartementen naast talrijke commerciële ruimtes op de begane grond, allemaal even modern als weldoordacht uitgerust.

Slim, efficiënt én mooi
De commerciële eenheden beschikken over een Smart-Home-systeem met mogelijkheid tot geavanceerde bediening op afstand – en álle ruimtes zijn uitgerust met een hoogefficiënt verwarmings- en aircosysteem. “De lat lag in het algemeen erg hoog”, benadrukt Dossi. “Daarom moesten ook de ramen veel te bieden hebben.” Functioneel gezien waren de belangrijkste eisen een hoge inbraakbeveiliging en een optimale warmte- en geluidsisolatie. Qua esthetiek wilden de klant en de architect vooral slanke profielen en grote glasoppervlakken – om de hoeveelheid licht in de ruimtes te maximaliseren en het gebouw aan de buitenzijde een zekere luchtigheid te geven.

“Gezien al deze vereisten stelde ik Finstral voor als partner”, vertelt de architect: “Ik persoonlijk had tenslotte al positieve ervaringen met Finstral, zowel met de producten als met de kwaliteit van de montage. En voor de klant was het belangrijk om te werken met een gevestigd merk met ervaring. De beslissing was dus snel genomen.”
De nieuwe “E”.
De “Corte Scolastica” in Burago di Molgora nabij Monza.
Functionaliteit en esthetiek
“Bij Finstral gaan twee dingen altijd hand in hand: functionaliteit en esthetiek. En we hebben ons assortiment zo opgebouwd dat het volledig modulair is. Dit betekent dat vrijwel alle combinaties mogelijk zijn”, legt Florian Oberrauch uit. “Daarom konden we ook voor dit project precies de producten en productcombinaties leveren die nodig waren.” In dit geval werd voor de ramen en raamdeuren geopteerd voor profielvorm Nova-line. Specifieke kenmerken: extreem smalle profielen en kaderoverdekkende volledig glazen look. Voor de hefschuifdeuren viel de keuze op het hoekige Step-line profieldesign met getrapte en tegelijkertijd slanke look. Tot slot laten de grote glasoppervlakken van de vaste beglazing met haar markante lijnen maximaal veel licht binnen, wat een uitnodigende sfeer creëert in de commerciële ruimtes. Sommige onderlichten zijn van glas, andere zijn uitgevoerd met een glad paneel dat aan de buitenzijde is afgestemd op de donkere kleur van het raamwerk en aan de binnenzijde op de lichte tint.

Materiaal van de profieloppervlakken
De profieloppervlakken van de ramen, hefschuifdeuren en raamdeuren bestaan aan de buitenzijde uit donker aluminium en aan de binnenzijde uit lichtgekleurde kunststof. “Klinkt misschien niet spectaculair,” zegt architect Dossi, “maar het was een heel bewuste keuze – en de juiste.” Esthetisch gezien creëert het donkere aluminium raamwerk aan de buitenzijde een moderne, elegante residentiële look, terwijl de witte oppervlakken in kunststof zorgen voor een helder interieur. Wat betreft de functionaliteit is aluminium aan de buitenzijde blijvend weerbestendig, zeer robuust en altijd vormstabiel, zelfs wanneer blootgesteld aan hitte, terwijl het kunststof raamwerk aan de binnenzijde even onderhoudsvriendelijk als duurzaam is – en ook gewoon aangenaam aanvoelt. Over het geheel genomen spelen de ramen dus een doorslaggevende rol voor de elegante en open uistraling van de vijf delen van het gebouwencomplex “Corte Scolastica”.

Complete bescherming
“Ongenode bezoekers dienen buiten gehouden te worden”, zegt Simone Gattabuia, die van Finstral-zijde de leiding had over het project. “Daarom bieden de ramen die hier werden geplaatst bescherming tegen zowel insecten als inbrekers. Alsook tegen te veel zon en lawaai.”

Daarom zijn de ramen uitgerust met verticaal op en neer te laten insectenhor-rolgordijnen, en de raamdeuren en hefschuifdeuren met plissés die zijwaarts te verschuiven zijn. Daarom werd geopteerd voor het dubbel geïsoleerde zonwerend glas Mediterran 2, dat met een g-waarde van 0,45 en een LT-waarde van 0,73 veel licht binnenlaat in de ruimtes, maar tegelijkertijd oververhitting voorkomt. En daarom werden er twee soorten veiligheidsglas toegepast: het geharde enkel veiligheidsglas Bodysafe – en het extreem stootvaste veiligheidsglas Multiprotect, dat bestaat uit twee glasplaten die met elkaar verlijmd zijn door middel van een uiterst scheurvaste folie. Beide varianten verminderen het risico op letsel: breekt het glas, dan doet het dat met Bodysafe alleen in vele kleine en stompe stukjes in plaats van in scherpe splinters – en met Multiprotect blijven de scherven gewoon aan de folie plakken. Zo is het glas ook bestand tegen inbraakpogingen met een hamer, omdat de ruit wel versplintert maar niet breekt.

Een positief neveneffect van gelaagd veiligheidsglas is een geluidsisolatie die bijna dubbel zo sterk is als die van standaardglas. En ook daar was specifieke vraag naar. “De E-vormige organisatie van het gebouwencomplex betekent dat veel appartementen tegenover elkaar en relatief dicht bij elkaar liggen”, legt architect Riccardo Dossi uit. “In de zomer kan het dan al eens wat luider worden: de ene buur is aan het bellen op het balkon, de andere is aan het barbecueën in diens tuin. Optimale geluidsisolatie was daarom belangrijk voor ons.”
De nieuwe “E”.
Het “E”-vormige grondplan van de voormalige boerderij bleef behouden.
De nieuwe “E”.
Harmonieuze ordening van de ramen aan de buitenzijde.
De nieuwe “E”.
Elegant raamdesign gecombineerd met moderne woningbouw.
De nieuwe “E”.
Deel van de “E”-vorm van het gebouwencomplex.
De nieuwe “E”.
Grote glasoppervlakken zorgen voor een maximale lichtinval.
Het is de montage die het 'm doet!
“Maar zelfs het mooiste raam van de hoogste kwaliteit is nutteloos als het niet goed gemonteerd is”, voegt Dossi eraan toe. “Nog een reden te meer waarom Finstral de juiste keuze was. Ik had al kennis gemaakt met hun gecertificeerde montagekwaliteit. En die is hier opnieuw bevestigd.”
Simone Gattabuia apprecieert deze opmerking van de architect: “Als de montage niet perfect verloopt, is al het voorbereidende werk bij de ontwikkeling en productie van de elementen eigenlijk voor niets geweest.” Daarom laat Finstral al jaren tal van bouwaansluitingen testen door het gerenommeerde Institut für Fenstertechnik in Rosenheim; alle eigen monteurs en 130 partner-montagebedrijven zijn gecertificeerd door dit instituut.

“Zo komt het dat onze montage-experten ook in staat waren het hoofd te bieden aan twee uitdagingen die zich stelden bij het ‘Corte Scolastica’-project”, vertelt de Finstral-projectleider.
De eerste: omdat de montage gelijkliggend aan de binnenzijde moest zijn, werd tijdens de natte bouwfase gewerkt met een speciaal stelraam. Dit mocht namelijk niet rechtstreeks op de bakstenen worden gemonteerd, maar moest aan de binnenisolatie van de gipsplaat bevestigd worden. Daarom moesten er extra beugels worden aangbracht om het stelraam te ondersteunen. Vervolgens konden de hoogwaardige ramen worden geplaatst tijdens de droge bouwfase – zoals altijd het geval bij montage met stelraam – zonder vuil en schade, wat anders moeilijk te vermijden valt op een bouwplaats. “Vanwege het speciale houdersysteem voor het stelraam duurde de montage iets langer dan normaal. Maar omdat we de montage met stelraam vaak en graag toepassen en er dus erg goed in zijn, konden we toch veel sneller klaar zijn dan met andere montagemethoden”, zegt projectleider Gattabuia. “Niet in de laatste plaats omdat we het montageverloop heel systematisch hebben gepland.” De monteurs werkten van het ene deel van het gebouwencomplex naar het andere toe. Zodra de montage van de stelramen in het eerste blok voltooid was, konden andere vakmensen daar hun werkzaamheden verderzetten. De raamexperten gingen dan over op het tweede blok. Wanneer het moment van het plaatsen van de ramen dan was aangebroken, begon alles weer van voor af aan – langs de hele “E”. Er was dus nooit een onderbreking.

En de tweede uitdaging? De grote, zware elementen. Om deze naar de bovenste verdiepingen te krijgen, was er een speciale kraan nodig die de ramen en schuifdeuren met behulp van zuignappen naar de juiste plek tilde – waar ze vervolgens konden worden gemonteerd. Ook met de toepassing van deze bijzondere kraan werd rekening gehouden in de planning, waardoor er geen onaangename verrassingen waren.

85 ramen, 89 raamdeuren, 30 hefschuifdeuren en 11 huisdeuren: in totaal werden in de “Corte Scolastica” 215 elementen geplaatst door gemiddeld vijf monteurs binnen een tijd van 18 maanden. “Over het algemeen verliep het hele montageproces van begin tot eind vlekkeloos”, zegt Dossi tevreden. “Precies zoals je het als planner verlangt.”

Wie niet weet dat op deze plek ooit een vervallen boerderij heeft gestaan, zou dat ook nooit vermoeden. Florian Oberrauch, Simone Gattabuia en Riccardo Dossi hebben hun ronde langs alle vijf delen van het gebouwencomplex voltooid. Esthetiek, bescherming, comfort, alles volgens de laatste stand van zaken – mede dankzij de ramen en schuifdeuren van Finstral. “Eind goed, al goed”, zegt een opgetogen Florian Oberrauch aan het einde van het bezoek. “Wat een rondom mooie, nieuwe ‘E’!”
De nieuwe “E”.
De ramen en huisdeuren garanderen de veiligheid.
De nieuwe “E”.
Slanke profielen, veel glas, meer licht.
De nieuwe “E”.
Flexibel op en neer te laten insectenhor-rolgordijn voor een optimale insectenwering.
De nieuwe “E”.
Lichte ruimtes dankzij de smalle profielen in witte kunststof.
De nieuwe “E”.
De onderlichten zorgen voor nog meer lichtinval.
Nog niet genoeg?
Meer interessante dingen om te lezen vindt u hier.
 
PageConfig.OriginalHttpReferrer: -
PageConfig.OriginalQueryString: