Händlerlinks
Altijd functioneel. Altijd esthetisch.
De Finstral oprichters vertellen in het interview het 50-jarige succesverhaal van hun Zuid-Tiroolse familieonderneming.
Altijd functioneel. Altijd esthetisch.
Vandaag openen we de gordijnen, omdat we weten willen: Wie zijn de hoofden daarachter? Zes medewerkers van de ondernemersfamilie Oberrauch uit Zuid-Tirol hebben een leidinggevende positie, met drie van hen hebben wij gesproken: Hans Oberrauch (77), die Finstral in 1969 met zijn compagnon Max Lintner oprichtte - en tot op de dag van vandaag een stempel op de ontwikkeling van nieuwe producten drukt. Luis Oberrauch (62), die in 1976 door zijn broer Hans bij de firma werd gehaald en in de directie voor de divisie Italië en de verkoop verantwoordelijk is. En tenslotte Joachim Oberrauch (42), die zijn vader Hans in de directie opgevolgd heeft en voor de divisie Duitsland en marketing verantwoordelijk is.

Interview: Barbara Teichelmann, Stefan Sippell
HO: Hans Oberrauch LO: Luis Oberrauch JO: Joachim Oberrauch

Twee generaties Oberrauch aan een tafel. Wij ontmoeten elkaar op het hoofdkantoor in Unterinn, een kleine plaats, eigenlijk nog een dorp, boven Bolzano. De ramen in de vergaderkamer zijn indrukwekkend groot - ze geven in het gloeiende avondrood een kijk op het prachtige rotsmassief van de Schlern. De sfeer is ontspannen, alle drie de Oberrauchs lijken zich op het gesprek te verheugen ... En tegelijkertijd nieuwsgierig te zijn naar de antwoorden die zoon en broer, neef, vader en oom straks gaan geven. Terwijl we spreken, wordt het steeds donkerder - tot uiteindelijk het glas zijn transparantie ljikt te verliezen en in een spiegel verandert.

Hoe alles begon - ofwel: „Functie en Esthetiek“

Finstral is al bijna 50 jaar succesvol met kunststof ramen. Hoe is de naam Finstral eigenlijk ontstaan?HO: Als meubelmaker heb ik destijds bekeken, hoe de meubelontwerpen zich ontwikkelden en was ik vooral onder de indruk van de Finse meubels. Dit unieke samenspel tussen functie en esthetiek heeft mij altijd al bekoord, en deze eis dient voor mij als voorbeeld. De meubels hadden vaak namen waarin "Finn” voorkwam. Tel daarbij de straal, want door een ramen komen zonnestralen ... Bovendien is raam in het Italiaans “Finestra"! Daarmee was de naam gekozen.

JO: Oh echt. Finland. Dat wist ik helemaal niet.

LO: Interessant is het dat men die bedrijfsnaam een korte periode niet zo schreef als nu, maar juist met een "H", Net als Strahl. Ik geloof gedurende een à twee jaar.

HO: Niet eens. Korter. Slechts een jaar.

En hoezo ramen?HO: Wij waren bouwers en vooral meubelmakers. Een timmerbedrijf met zeven medewerkers. Ramen maakten wij toen ook al, maar van hout en slechts sporadisch. In 1968 zijn wij voor de eerste keer in aanraking met kunststof ramen gekomen …

LO: … via een advertentie in een Duits tijdschrift. Hoechst [1] dat veel reclame voor een nieuwe grondstof maakte: SlagvastHard-PVC [1]. Ideaal voor ramen. Zowel toen als nu.

Wanneer men altijd zoveel met het materiaal hout werkt, ligt het niet echt voor de hand om zich een toekomst in PVC voor te stellen 
LO: Het vertrouwen in Hoechst was groot in die tijd. Wat zij maakten, was bijna heilig. Daarom wisten wij zeker, dat PVC zeer geschikt zou zijn.

HO: Waarbij de eerste drie jaar echt lastig waren. Aanvankelijk hebben wij nog bijna alle halffabricaten [2]uit Duitsland gehaald, dus de profielen [2], het beslag enz. Maar de Italiaanse lire werd toen snel minder waard …

LO: We waren een prijs voor een raam overeengekomen, en al tijdens de productie werd alles voor ons steeds duurder, zodat wij het raam uiteindelijk zonder winst verkocht hebben, zelfs met verlies.

HO: In 1972 hebben wij daarom besloten eigen systemen te ontwikkelen en de profielen door een Italiaanse firma te laten extruderen …

JO: … tot 1980, toen wij ook deze productiefase in eigen hand hebben genomen.

HO: En ineens verdienden wij geld, omdat wij niet meer sterk van de import uit Duitsland afhankelijk waren.

LO: Nog verder bergopwaarts ging het ook door het toetreden tot de eerste Duitse dealergroep midden jaren ‘70. Door reclame in lokale kranten had deze ons ook opgemerkt.

HO: Ook in Duitsland hadden de dealers gemerkt dat kunststof in de lift zat. Nadat ze reeds goede zaken met Italiaanse aluminium-raamfabrikanten hadden gedaan, namen ze natuurlijk aan dat het met kunststof ook goed zou gaan. Dat was ook zo. Deze toegang heeft ons groei en euforie gebracht.

Meneer Oberrauch, heeft u in die periode uw jongere broer overgehaald om mee te doen?
HO: Inderdaad, deels wilde hij zelf, deels werd hij aangetrokken (lacht).

LO: We hadden mensen, doeners nodig. Er was toen zo veel te doen.

HO: En de hele firma was immers een familieaangelegenheid. Ook degene die toen nog niet actief meegewerkt had, heeft zogezegd toch positief meegekeken.
Bedrijfsfilosofie - ofwel: „Ten behoeve van de klanten“
Heeft Finstral een bedrijfsfilosofie? U had het over functie en esthetiek …
LO: Dat kan men als productfilosofie beschouwen. Maar bedrijfsfilosofie ...

HO: Ik heb me altijd al op het nut voor de klant gericht. Deze instelling kan men als filosofie beschouwen. In de meubelindustrie draaide het natuurlijk meer om het design. Bij ramen draait het ook om design, maar toch vooral om de functie. Ze moeten natuurlijk weerbestendig zijn, wat dat betreft zijn de eisen veel hoger. Tegenwoordig denk ik altijd, hoe kan ik iets ten behoeve van de klant verbeteren, en natuurlijk ook, dat ik het kan verkopen. Logisch.

LO: Voor ons is het belangrijk dat we hetgeen we doen, ook goed doen. Dat wij de dingen in het belang van de klant goed doen. Dat de klant krijgt, wat hij - terecht - van ons verwacht.

HO: Dus altijd geloofwaardig blijven. En geen dingen beloven die men niet kan waarmaken.

LO: Dat is waarschijnlijk de reden, waarom wij in de loop der tijd het gehele proces in eigen handen hebben genomen – van bewerking van het PVC-granulaat tot productie van isolatieglas en montage. Behalve ons doet eigenlijk niemand dit. Maar wanneer alles uit één hand komt, ligt de verantwoordelijkheid bij ons. Dat is tegelijkertijd een kans en een verplichting.

JO: Alles uit een hand ... dat kan men ook als filosofie beschouwen. Wij willen bijvoorbeeld dat er bij Finstral carrièremogelijkheden voor mensen uit de regio zijn.

LO: Er zijn daadwerkelijk veel voorbeelden van medewerkers, die met eenvoudige taken zijn begonnen - en nu hele belangrijke leidinggevende krachten zijn.

Familieonderneming – ofwel: „Omdat het in ons bloed zit“
Dat betekent dat u een verplichting jegens het vaderland voelt. Het hoofdkantoor bevindt zich ook altijd nog in Unterinn am Ritten.
HO: Ja, dat is belangrijk voor ons.

LO: Tegelijkertijd waren wij een van de eerste Zuid-Tiroolse firma's die zich geografisch uitgebreid [3] hebben en dus ook naar het buitenland zijn gegaan.


Maar het hart klopt nog altijd hier, waar het hoofdkantoor gevestigd is? JO: Dat geldt niet alleen voor mij, maar ook voor onze medewerkers. Zeker ook, omdat wij een familiebedrijf willen blijven.

Waarom is dat zo belangrijk voor u?LO: Wij willen de structuur en cultuur van een functionerende familie op de hele firma overdragen. Wij hebben een vlakke hiërarchie, nemen snelle beslissingen, werken probleemloos met elkaar. Niet omdat dat als moderne leidinggevende stijl geldt, maar omdat dat bij ons zogezegd in het bloed zit.
Betekent dat, dat u met uw familieleden in het bedrijf op een zelfde manier als met de overige medewerkers omgaat?
JO: Wellicht, nog wel strenger (lacht). Nee, wij maken geen onderscheid.

LO: Ik heb me er onlangs over verbaasd, hoeveel medewerkers al meer dan 20 of zelfs 30 jaar bij ons werken. Dat bewijst ook nog maar weer eens dat wij fatsoenlijk, collegiaal, respectvol en netjes met elkaar omgaan. Harde, maar zakelijke confrontaties sluiten wij uiteraard niet uit.

JO: Wij proberen altijd oplossingsgericht te denken. En ook op zo'n manier met elkaar te discussiëren..

Kunststof – ofwel: „Het is het ideale materiaal voor een raam“

U heeft beschreven, hoe uw aandacht naar het materiaal kunststof werd getrokken. Wat fascineert u daaraan?
HO: Slagvast PVC doet nu eenmaal wat het belooft, zowel qua weerbestendigheid als qua functie. Wij hebben ons altijd voor esthetiek geïnteresseerd - Met kunststof kunnen wij mooie ramen maken. Dan nog de schroefsterkte, de dichtheid van de ramen, de isolatie. Alleen maar voordelen.

LO: Het is het ideale materiaal voor een raam.

HO: Tegen kunststof spreekt eigenlijk alleen het emotionele aspect. Er zijn mensen die van hout en er zijn mensen die van aluminium houden. En dan zijn er nog mensen die enthousiast van staal worden. Dat zijn de hoofdmaterialen, die in ramenbouw gebruikt worden. Wanneer iemand met alle geweld hout wil, wil hij hout ... Zo simpel is het. Echter, qua functie, duurzaamheid en weerbestendigheid weten we zeker, dat we niets te veel beloofd hebben. Kunststof [4] is een overtuigend, duurzaam product.

JO: En daarom zijn wij ervan overtuigd, dat ook bij gebruik van andere materialen de kern toch altijd uit kunststof moet bestaan.
Joachim Oberrauch
Joachim Oberrauch
Hans, Luis en Joachim Oberrauch
Familiebijeenkomst in de ultramoderne verandaproductiehal. Van links naar rechts: Luis Oberrauch, Joachim Oberrauch, Hans Oberrauch.
Finstral-Ontwikkelingen - ofwel: „Een zekere hardnekkigheid is vereist“

Finstral staat erom bekend de branche altijd weer met nieuwe ontwikkelingen vooruit te helpen. Wat waren de belangrijkste innovaties uit de geschiedenis van het bedrijf?HO: Het profielsysteem 200, dat wij in 1979 op de markt gebracht hebben. Dat is vandaag de dag nog de basis voor het beste.

LO: En de oppervlakken. De gewalste oppervlakken [5] zijn een handelsmerk van Finstral. In de jaren ‘80 waren houtstructuuroppervlakken gewenst. Aanvankelijk maakten wij, op licentiebasis, gebruik van een systeem met houtfolie. Toen zijn we zelf gaan experimenteren en hebben nieuwe processen ontwikkeld. Wij zijn gewoon zonder folie direct naar kunststof overgegaan - en daaruit ontstond een fantastisch oppervlak. Dat was iets compleet nieuws, dat had niemand ooit zo gemaakt en de markt heeft het snel en goed opgepikt.

HO: Goede verkopers en dealers zoeken een product dat het verschil maakt, iets waarmee ze zich bij hun klanten kunnen onderscheiden. En daarbij draait het niet alleen om de prijs.

JO: Onze unieke verkoopargumenten bij de oppervlakken - daarmee slagen wij er in om succesvol op de markt te zijn.

HO: Wij hebben altijd geprobeerd technieken verder te ontwikkelen, zodat we meer uit het geheel kunnen halen. Dat betekent proberen en nogmaals proberen ... tot het klopt. Een zeker doorzettingsvermogen is vereist. Het gaat met veel werk gepaard, maar het heeft ook altijd weer nieuwe kansen gebracht. Gelukkig hebben onze medewerkers eigenlijk altijd belangstelling voor nieuwe dingen.

Terug naar de grootste innovaties van Finstral: Het systeem 200, de oppervlakken - en wat nog meer?JO: In 2001 zijn wij gestart met het verlijmen van onze ramen[6] in plaats van op te klossen. Zo kunnen extreem slanke profielaanzichten gerealiseerd worden …

HO: … en de bediening van het raam wordt makkelijker. Openen, sluiten: Zeer eenvoudig en duurzaam.

LO: En dan natuurlijk ons raamsysteem FIN-Project! [7] Daarmee hebben wij de modulaire raamopbouw geïntroduceerd. Dat betekent dat wij ieder raam in drie niveaus indelen: buitenzijde, kern en binnenzijde. In de kern zijn functies zoals isolatie, dichtheid vertegenwoordigd, hier bevinden zich het beslag en het isolatieglas. Bij de buiten- en binnenzijde gaat het om optiek, ze kunnen in verschillende materialen en kleuren worden uitgevoerd, bijvoorbeeld in verschillende aluminiumvarianten. Op deze manier kan bijna iedere wens vervuld worden.

JO: En niet te vergeten: Met onze nieuwe glashardingsoven en de glasbewerkingsinstallaties, die wij in 2014 in onze fabriek in Scurelle geïnstalleerd hebben, ontstaan geheel nieuwe mogelijkheden om het glas van begin af aan bij de ontwikkeling te betrekken. Het resultaat is zichtbaar in onze nieuwe productlijn Cristal, die een nieuwe optiek mogelijk maakt: Het glas maakt het raam onzichtbaar.

LO: Dat ziet er echt supermodern uit en is daarnaast voorzien van alle functies, die voor onze klanten belangrijk zijn.

Wat maakt u in de verkoop onderscheidend?JO: De marktbewerking. Midden de jaren ‘80 zijn we ermee begonnen om ons voor andere markten open te stellen: Na Duitsland waren dat Frankrijk, Nederland, Spanje en nog veel meer.

LO: Wij hadden geen goge verwachtingen, aangezien we niet veel ervaring hadden. Alleen al qua taal en cultuur was het een heel avontuur om naar Frankrijk te gaan. Maar het is goed gegaan en achteraf kunnen we zeggen dat het goede tijden waren.

HO: Mooie reizen. Mooie reizen (lacht).

Klantenwens - ofwel: „Het moet er goed uitzien, maar ook 40 jaar meegaan“

Hoe zijn de eisen die de klant aan een raam stelt, in de loop der tijd veranderd?LO: Onze klanten willen meer keuze hebben ... qua design, qua uitrusting ... Bovendien zijn bepaalde eisen veranderd, bijvoorbeeld op het gebied van thermische isolatie. Ook is veiligheid vandaag de dag een belangrijk onderwerp. De esthetiek is veranderd, die verandert op het moment heel sterk.

In welk opzicht?JO: Steeds minder kader, steeds minder zichtbaar, het liefste alleen muren en glas, dat is op het moment heel duidelijk merkbaar bij architecten. Smal, filigraan en toch de juiste techniek. Functie blijft belangrijk.

Is dat iets dat u als raamfabrikant ook stoort ... dat de klanten, de architecten steeds minder zichtbaar ramen wensen?LO: Het kader moet er natuurlijk desondanks altijd zijn, omdat zijn functie nodig is. Het moet er goed uitzien, maar ook 40 jaar meegaan. Daar voelen wij ons ten opzichte van de klant toe verplicht.

JO: Een ander punt is de veiligheid.

LO: Veiligheid met gelijktijdig een goed design.

HO: En een goede isolatie

LO: Bij een medewerker werd eens geprobeerd in te breken, maar gelukkig had hij het moderne Finstral raam en kon de inbreker niet binnen komen. Het thema is van deze tijd: inbraak, het angstgevoel. Tegelijkertijd wenst de klant een mooi design. Dat blijft voor ons belangrijk.

HO: Montage is ook belangrijker geworden. Vroeger zag men dat nog niet zo, maar de inbouw is enorm belangrijk. Dat moet men beheersen.

JO: Daarom hebben wij in de afgelopen jaren vanmontage [8] een belangrijk onderwerp gemaakt. Dat is immers de plaats waar wij contact met de klant hebben, dat is de laatste fase van de keten, pas daar eindigt ons werk. Naast een perfecte inbouw zijn ook zaken als schoonmaken na gedane arbeid belangrijk. Daarom hebben wij in de directe verkoop en voor Finstral verkooppunten een consequente kwaliteitsgarantie voor de montage ingevoerd.
Luis Oberrauch
„En dan is het voor ons belangrijk, dat wij hetgeen we doen, ook goed doen. Dat wij alles in het belang van de klant goed doen. Dat de klant krijgt, wat er van ons - terecht - verwacht wordt.“
Tips voor huiseigenaren – ofwel: „Finstral, Finstral, Finstral“

Heeft u drie snelle tips voor iemand, die een huis bouwt en voor de beslissing staat: „Welke ramen passen het beste?“LO: De drie belangrijkste tips voor onroerend goed zijn: Locatie, locatie, locatie. De drie beste tips voor goede ramen zijn: Finstral, Finstral, Finstral (lacht).

HO: Ik zou zeggen, een kunststof-aluminium combinatie, dat is voor iedere huizenbouwer een zeer goede keuze. Dat dekt alle eisen.

JO: Niet te kleine ramen, groot genoeg …

HO: En smalle profielen. Die hebben een positief effect op de woonbeleving. Ramen met brede kaders hebben een zwaar effect. Wanneer ze slank zijn, wordt de ruimte lichter.

LO: Ik denk echter ook dat men met raamvlakken niet moet overdrijven. Glas is een fascinerend materiaal; wat glas presteert, is in principe enorm. Maar er zijn ook muren en materialen nodig, die warmte kunnen opslaan.

Het uitzicht uit het raam - ofwel: „Waar men zich vrij voelt“

Hoe belangrijk is voor u het uitzicht door een raam? Beïnvloedt u dat tijdens het werk?HO: Als ik in een hotel slaap, ga ik altijd als eerste naar het raam. en ben ik blij wanneer ik een mooi landschap of een sfeervol stadsbeeld zie. Wanneer ik op een donkere of slecht onderhouden binnenplaats uitkijk, voel ik mij niet meer zo goed. Ik kan natuurlijk de gordijnen dicht doen, maar de deprimerende indruk blijft.

LO: Ik geloof ook dat een goede omgeving bijdraagt aan goed werk. Wanneer men echt wat ziet, waar men zich vrij voelt.

HO: En de communicatie die via het raam plaatsvindt, is ook niet onbelangrijk. Vroeger nog meer dan tegenwoordig.

Bestaat het Beierse “FensterIn” ook in Zuid-Tirol? Mannen die een ladder naar het raam van hun geliefde schuiven en naar boven klimmen…LO: Niet meer. Vandaag de dag gebruikt iedereen gewoon de deur.

JO: Of Facebook (lacht).

Passie voor raambouw – ofwel: „Eigenlijk kijk ik altijd“

Hoe is het wanneer u onderweg bent en door een stad loopt, let u op de ramen? Of kunt u dit ook uitschakelen?JO: Vaak. Veel. Eigenlijk kijk ik altijd.

LO: Mijn vrouw zegt altijd, jij kijkt alleen naar boven.

HO: Dat is mij ook vaak verweten. Maar met het oog op de verkeersveiligheid is dat vrij gevaarlijk (lacht).

LO: Wanneer ik in een grote stad ben ... Met oude gebouwen en duizenden ramen: Dan vraag ik me af, wie heeft die allemaal gemaakt? Je kijkt en leert: De ramen in dit land zien er zo uit en worden zo ingebouwd. Het is niet alleen onze taak om de onderneming te leiden, je moet ook wat van het vak zelf afweten. Het is tot op de dag van vandaag zo dat ramen ons simpelweg interesseren en enthousiast maken.

Zou u zeggen dat u een emotionele relatie tot ramen heeft?JO: Ik denk het wel. Wanneer je het raam slechts zakelijk en technisch bekijkt, kun je de motivatie voor dit product niet vasthouden. Een emotionele band is vereist, zodat men steeds weer door het product geraakt wordt.

HO: Aanvankelijk wilde ik niets met ramen te maken hebben. Ik wilde slechts meubels maken, als meubelmaker. Ik was ook goed onderweg. Ik vond ramen eerst saai, maar dat is anders geworden. Het thema ramen is oneindig.

[1] Hoechst, Hard-PVC
Hoechst AG was een van de grootste chemische en farmaceutische bedrijven van Duitsland. In 1958 lanceerde het bedrijf Hostalit Z, een slagvast hard-PVC, dat in de jaren ‘60 heel belangrijk voor raamfabricage was. Hard PVC is tot vandaag de dag de basis voor ieder kunststof raam en evenals toen zijn er nu talrijke fabrikanten van de grondstof. De eerste kunststof ramen werden overigens in 1954 door Dynamit-Nobel AG gefabriceerd.

[2] Halffabricaat / Profielen
Halffabricaat is de verzamelnaam voor voorgefabriceerde voorwerpen. Bij kunststof ramen kunnen dit bijv. de profielen zijn. Een raam bestaat uit profielen, die in de vorm van een lange stang geperst (geëxtrudeerd) worden. Maar een profiel is niet meteen een profiel: In de dwarsdoorsnede herkent men, afhankelijk van de fabrikant, een heel specifieke opbouw – het is zogezegd de vingerafdruk van de desbetreffende raamfabrikant.

[3] Fabrieken
Finstral heeft 14 fabrieken in Italië en Duitsland. De verkoop verloopt via 1.000 verkooppunten in 14 Europese landen. Bovendien zijn er eigen Finstral vestigingen in Spanje, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland en Nederland.

[4] Kunststof / PVC
Finstral gebruikt slagvast, hard-PVC, een extreem duurzame en stabiele kunststof. PVC kan tot bijna iedere vorm verwerkt worden, behoort tot de beste isolatoren en is 100 procent recycleerbaar. In de eigen recyclage-installatie wordt het PVC van Finstral-ramen weer tot onverwerkt granulaat verwerkt en bij de productie van nieuwe profielen ingezet.

[5] Oppervlakken
De gewalste kunststof oppervlakken van Finstral zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar: in gelakt hout, in wit, gebroken wit en parelwit. Of als gesatineerde kunststof oppervlakken met een moderne, zijdematte optiek in de kleuren wit, zijdegrijs en grijs. Door het reliëfvormingsproces is het oppervlak harder en voorzien van minder microporiën. Daardoor is het krasbestendiger en makkelijker te reinigen dan gladde kunststof ramen.

[6] Verlijmen i.p.v. opklossen
Verlijmen is een montagetechniek voor het vastzetten van de ruit in het raam. Traditioneel wordt het opgeklost, dat wil zeggen, dat de glazen ruit puntsgewijs door middel van kunststof blokken in het raam wordt vastgezet, dat daardoor zijn hoekstabiliteit behoudt. Bij verlijmen wordt het glas daarentegen rondom met de bewegende vleugelkaders tot een stabiele eenheid verbonden. Deze techniek garandeert een duurzaam betere stabiliteit voor een maximaal bedieningsgemak.

[7] FIN-Project
FIN-Project is de naam van een Finstral raamsysteem met kunststof kern en een aluminium afwerking. De kunststof profielen in de kern garanderen een betrouwbare isolatie en een hoge dichtheid. Het watervaste en esthetische aluminium aan de buiten- en binnenzijde is bijzonder onderhoudsarm en biedt buitengewone vormgevingsvrijheid in alle RAL-kleuren. Voor de woonzijde staan aanvullend hout en het recycleerbare materiaal ForRes, een mix van PVC en rijstvliesjes, ter beschikking. Naar wens kunnen verschillende vleugelvormen gekozen worden, tot aan FIN-Project Nova-line Cristal Twin: daarbij verdwijnt het vleugelkader aan de binnen- en buitenzijde compleet achter het glas.

[8] Montagecertificering
In het jaar 2013 heeft Finstral de montagecertificering van het Institut für Fenstertechnik Rosenheim (ift) verkregen. Onderdeel van deze certificering zijn door ift gekeurde planningstekeningen en een continue verdere ontwikkeling van alle medewerkers die bij de montage zijn betrokken. In het kader van kwaliteitsmanagement worden bovendien interne steekproeven met actieplan en externe controles door het ift doorgevoerd. Ook Finstral verkooppunten worden overeenkomstig dit systeem gecertificeerd.
 
Finstral-Hoofdkantoor in Unterinn am Ritten
Wat een geweldig uitzicht. Tegenover het hoofdkantoor van Finstral in Unterinn am Ritten (bij Bolzano) verrijst de Schlern (2563 m). Hij geldt als een van de meest karakteristieke bergmassieven in de Dolomieten, en is daarmee het symbool van Zuid-Tirol.
Nog niet genoeg?
Meer interessante dingen om te lezen vindt u hier.
Nóg meer keuzevrijheid.
Nóg meer keuzevrijheid.
Nóg meer keuzevrijheid.
Innovatieve afdekprofielen creëren compleet nieuwe mogelijkheden voor het raamdesign – zonder beperkingen.
Eén hotel spreekt twee talen.
Eén hotel spreekt twee talen.
Het NH Milano Corso Buenos Aires in het Alcor-gebouwencomplex combineert historiciteit met moderniteit.
 
PageConfig.OriginalHttpReferrer: -
PageConfig.OriginalQueryString: