Händlerlinks
Overlijdensbericht Hans Oberrauch.
Finstral-oprichter Hans Oberrauch overleden.
Overlijdensbericht Hans Oberrauch.
Hans Oberrauch is overleden op 9 mei 2024 op 83-jarige leeftijd. Hij was oprichter van Finstral, zette het bedrijf op de kaart als één van de belangrijkste raamfabrikanten van Europa en was jarenlang voorzitter van de raad van bestuur.

Hans Oberrauch, zoon van een timmerman en zelf ook schrijnwerker van opleiding, richtte in 1969 samen met Max Lintner op het Ritten-hoogplateau nabij Bozen het bedrijf Finstral op. Hij zette daarbij in op een destijds revolutionair idee: ramen in kunststof. Zijn moed werd beloond, want samen met zijn jongere broer Luis, die zich iets later bij het bedrijf voegde, slaagde hij erin Finstral uit te bouwen tot één van Europa's toonaangevende fabrikanten van ramen, huisdeuren en glasgevels.

Keer op keer slaagde Hans Oberrauch erin om met Finstral trends vroeg te erkennen en innovaties te lanceren. Aan het einde van de jaren 1970 was het bedrijf drijvende kracht achter de gecertificeerde overzetmontage. Hiermee werd de basis gelegd voor de kracht van Finstral op het gebied van raamvervanging, ook vandaag nog één van de sterke punten van het bedrijf. Finstral biedt al sinds het midden van de jaren 1980 moderne oplossingen met combivleugels en uitvoeringen in aluminium-kunststof. In 2001 introduceerde Finstral moderne vleugeldesigns met volledig glazen look dankzij een vernieuwende lijmtechniek. In 2012 lanceerde Finstral de consequent modulaire profielfamilie FIN-Project, die vandaag de dag nog steeds het uitgangspunt is voor het meest gevarieerde raamassortiment in Europa. Ten slotte lanceerde Hans Oberrauch het dubbelraam, een nieuwe toevoeging aan het assortiment waarbij een combinatie van twee ramen wordt gecreëerd met behulp van het FIN-Fix stelraam.

Ook het bedrijf zelf wist Hans Oberrauch, samen met zijn broer Luis, verder tot ontwikkeling te brengen met moedige beslissingen die getuigen van een sterke ondernemingsgeest. Reeds in de jaren 1970 werd het besluit genomen om de extrusie en de ontwikkeling van de profielen voor eigen rekening te nemen. De opening van de productiefabriek in Bad Lauterberg (Duitsland) in 1979 betekende de eerste uitbreiding van het bedrijf in het buitenland. Finstral zette ook een eigen productielijn voor isolatieglas op, opende een eigen faciliteit voor houtverwerking en is nu ook actief in het poedercoaten van aluminium. Vandaag de dag produceert Finstral in 14 fabrieken verspreid over Italië en Duitsland, en verdeelt de afgewerkte elementen via zijn direct sales en zijn ongeveer 900 partners in heel Europa. In totaal telt Finstral ongeveer 1.600 werknemers.

Hans Oberrauch zag zichzelf altijd als een nuchtere ambachtsman. Hij stelde altijd hoge eisen, zowel aan zichzelf als aan zijn medewerkers. Maar tegelijkertijd had hij altijd een open oor en een groot hart voor hun zorgen. Toen men hem ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het bedrijf de vraag stelde of hij actief moest werken aan een bedrijfscultuur voor Finstral, antwoordde hij: “Nee, eigenlijk niet. In de schrijnwerkerij leerden wij immers al van kleins af aan hoe je met mensen omgaat. Wij hebben altijd al correcte werkgevers, producenten, leveranciers en partners willen zijn. Dat is belangrijk voor ons.” Toch hield hij de ontwikkeling van de organisatie altijd nauwlettend in de gaten. Na een sterke groei in de jaren 1990 professionaliseerden de broers het bedrijf en voerden ze een ingrijpende herstructurering door. Enerzijds legden ze daarmee de basis voor toekomstige groei en anderzijds hebben ze er zo voor gezorgd dat de coöperatieve cultuur van de beginjaren tot op de dag van vandaag behouden is gebleven. En ook de generatiewissel hebben Hans Oberrauch en zijn broer Luis met vooruitziende blik, vertrouwen en grootsheid ingeleid. Ze namen hun kinderen al vroeg mee in het bedrijf en gaven hen gaandeweg meer verantwoordelijkheid. in 2020 groeide zijn zoon Joachim door tot voorzitter en zijn neef Florian tot vicevoorzitter van de raad van bestuur, naast diens vader Luis. Tot de leden van de raad van bestuur behoren ook zijn dochter Verena en zijn nicht Kristin Oberrauch. Zo hebben Hans Oberrauch en zijn broer Luis gezorgd voor continuïteit in het management van het Zuid-Tiroolse familiebedrijf.

Hans Oberrauch was ook een gepassioneerd kunstverzamelaar. Dankzij deze passie is zijn bedrijf nu in het bezit van een uitgebreide internationale collectie hedendaagse kunst. Daarover zei hij het volgende: “Mijn collectie is als de maatschappij waarin we leven: divers.”

Hans Oberrauch overleed in Bozen op 9 mei 2024 op 83-jarige leeftijd na ziekte.
Overlijdensbericht Hans Oberrauch.
Overlijdensbericht Hans Oberrauch.
Nog niet genoeg?
Meer interessante dingen om te lezen vindt u hier.
 
PageConfig.OriginalHttpReferrer: -
PageConfig.OriginalQueryString: