Händlerlinks
Renovatie zonder te ontruimen – tijdens de pandemie.
Renovatie zonder te ontruimen – tijdens de pandemie.
Raamvervanging in het San Pietro-ziekenhuis in Bergamo.
Finstral is erin geslaagd 550 ramen te vernieuwen, zonder de lopende activiteiten in het ziekenhuis te onderbreken. En dat tijdens de pandemie.

Het is een zonnige herfstdag. Florian Oberrauch van de Finstral-bedrijfsleiding en projectleider Olexandr Pegasin zijn afgereisd naar Bergamo, een middelgrote stad ten noordoosten van Milaan, om een project te inspecteren waaraan ze samen hebben gewerkt. Het San Pietro-ziekenhuis, een sober gebouw uit de jaren 1960, maakt een verzorgde indruk. De rode ramen en rolluiken passen harmonieus in het architectonische geheel en geven een luchtige touch aan de streng lineaire indeling van de gevel. Het is aan niets te merken dat het ziekenhuis en Finstral als renovatiepartner er een intensieve periode hebben opzitten.

Toen een paar jaar geleden werd besloten om de ramen van het ziekenhuis te renoveren, was het voor alle betrokkenen duidelijk: raamvervanging in een bestaand gebouw – terwijl het ziekenhuis nog in bedrijf is – is complex en organisatorisch veeleisend. Daarbij kwamen nog een aantal specifieke eisen qua esthetiek en functionaliteit voor de ramen, een moeilijke inbouwsituatie in de acht te renoveren delen van het gebouw en een nieuwbouwvleugel. Maar er was nog een uitdaging van een wel heel bijzonder kaliber: de uitbraak van de coronapandemie in 2020, die Bergamo bijzonder hard trof.

Finstral nam de moeilijke taak op zich en slaagde erin deze tot een goed einde te brengen, onder omstandigheden waar de concurrentie voor was terugschrokken. “In veel opzichten konden we precies bieden wat nodig was voor het project”, zegt Florian Oberrauch van de bedrijfsleiding. Om esthetische redenen moesten de ramen en rolluiken aan de buitenzijde een uniforme rode kleur hebben. Geen probleem voor Finstral en zijn modulaire assortiment, dat altijd maximale vormgevingsvrijheid biedt: voor de buitenzijde werd gekozen voor rode rolluiken en perfect daarop afgestemd raamwerk in aluminium, terwijl voor de binnenzijde de keuze viel op onderhoudsvriendelijke, witte ramen in kunststof, om licht en helderheid te brengen in de ruimtes. Finstral kon ook voldoen aan ziekenhuisspecifieke wensen op het gebied van bediening: alle ramen werden uitgerust met een vergrendelbare greep en een kiep-voor-draaifunctie, zodat patiënten de ramen zelfstandig kunnen kiepen, maar niet volledig kunnen openen. Zonwerend glas met een g-waarde van 0,28 en een LT-waarde van 0,60 in alle delen van het gebouw moet ook oververhitting voorkomen en zo de energiekosten helpen verlagen. Dit terwijl het tegelijkertijd veel licht binnenlaat in de ruimtes. In het negende, nieuwe deel van het gebouw komt geluidswerend glas met een geluidsisolatie van 45 decibel tegemoet aan de normatieve vereisten voor nieuwbouw. De binnentemperatuur en de akoestiek zorgen ervoor dat patiënten zich comfortabel voelen.
Renovatie zonder te ontruimen – tijdens de pandemie.
Het San Pietro-ziekenhuis in Bergamo schittert als nooit tevoren.
“Zowel esthetisch als functioneel konden we zonder problemen voldoen aan de wensen van de ziekenhuisdienst die instond voor de renovatie. Voor Finstral is dit normaal. De grote uitdaging zat hem in de montage”, legt Oberrauch uit.
“We waren ons er vanaf het begin van bewust dat het project uiterst complex zou zijn. Zelfs met onze innovatieve montagemethoden zijn de omstandigheden in een ziekenhuis heel anders dan in een woongebouw of een kantoorgebouw. Er gelden strenge voorschriften wat betreft hygiëne, patiënten worden geopereerd, levens moeten worden gered. De activiteiten kunnen niet zomaar worden gestaakt of onderbroken”, legt projectleider Olexandr Pegasin uit. Er werd dus gevraagd om een voordelige montagemethode die de raamvervanging zo soepel, flexibel, onopvallend en schoon mogelijk zou laten verlopen en de activiteiten in het ziekenhuis op geen enkele manier zou beperken of verstoren.

Finstral had daarvoor de ideale oplossing in huis: de inschuifmontage, een minimaal invasieve werkwijze die de vervanging van verouderde ramen radicaal vereenvoudigt. Het oude frame met functionerende bouwaansluiting blijft behouden. Alleen het vleugelkader en het beslag worden verwijderd. Het bestaande frame wordt verdubbeld door middel van profielen die van binnenuit wordt ingeschoven en die het oude raamwerk bedekken. Aangezien er geen raamprofielen dienen te worden bijgezaagd en er geen breek- en metselwerk aan te pas komt, verloopt de vervanging zonder lawaai en vuil. En klaar is Kees. Dankzij het gebruik van profielloze vleugels uit de Nova-line designlijn van Finstral blijft bovendien de look aan de buitenzijde voor en na de renovatie identiek. Het hele proces neemt gemiddeld 30 minuten per raam in beslag. Goed te plannen. Schoon. Vrijwel geluidloos.

“In een ziekenhuis kun je niet gewoon van kamer naar kamer gaan en de ramen vervangen. Alles moet nauwkeurig worden gecoördineerd met het ziekenhuismanagement en volledig worden afgestemd op de interne processen. We ontvingen wekelijks planningen met de beschikbare kamers. Deze ruimtes lagen verspreid over het hele gebouwencomplex”, legt projectleider Pegasin uit en met een glimlach vertelt hij verder: “En dat is precies waar we voor de volgende uitdaging kwamen te staan!”
Renovatie zonder te ontruimen – tijdens de pandemie.
Kenmerkend voor het gebouw: het rood-witte kleurenschema.
Renovatie zonder te ontruimen – tijdens de pandemie.
Passend bij het logo van het ziekenhuis: het rode raamwerk.
Renovatie zonder te ontruimen – tijdens de pandemie.
Voltooid in 2023: de renovatie van het gebouw uit de jaren 1960.
Renovatie zonder te ontruimen – tijdens de pandemie.
Een gestructureerde gevel: de ramen als wezenlijk onderdeel van de architectuur van het gebouw.
Renovatie zonder te ontruimen – tijdens de pandemie.
Perfect op elkaar afgestemde kleuren: rolluiken en raamwerk.
Gelijktijdig met de ramen werden ook de gevels van de acht bestaande gebouwen gerenoveerd. Terwijl de raamvervanging verdeeld over de verschillende delen van het ziekenhuis plaatsvond, werden de gevels de een na de ander aaneensluitend gerenoveerd. De monteurs troffen daardoor soms een al gerenoveerde gevel met buitengevelisolatie aan – en soms ook niet. Daarnaast werden er in de acht delen van het gebouw ramen geïnstalleerd van verschillende materialen – hout, aluminium of staal – en verschillende types buitenvensterbanken. “Voor elk bestaand gebouw, maar ook voor de nieuwbouw ontwikkelden we onze eigen tekeningen. Omdat het montageproces sterk varieerde naargelang het deel van het gebouw en de inbouwsituatie, kregen de monteurs een heel precieze opleiding. Ze moesten zo flexibel mogelijk zijn en zich snel en gericht aan de situatie aanpassen”, legt de projectleider uit.

Dan onderbreekt Olexandr Pegasin plotseling zijn uitleg. De pauze is de voorbode van een tragisch keerpunt in het verhaal: “En plotseling, totaal onverwacht, werden we overvallen door de coronapandemie, die Bergamo in het begin bijzonder hard trof.” Het ziekenhuis verkeerde in een noodtoestand. De renovatiewerken werden drie maanden lang stilgelegd, afdelingen werden gesloten, slechts twee waren er nog actief. De projectleider gaat verder: “Toen we waren bekomen van de eerste schok, hebben we ons werk ondanks de pandemie voortgezet, uiteraard met plannen die aan de situatie waren aangepast: we deden de opmetingen en monteerden de ramen met beschermende pakken aan, later alleen nog met maskers – aanvankelijk enkel in de afdelingen die gesloten waren vanwege corona. Terwijl de pandemie veel andere gebieden volledig verlamde, hebben wij ons werk stap voor stap voortgezet totdat we klaar waren.”

En nu? Florian Oberrauch en Olexandr Pegasin staan nu tevreden – en ook enigszins opgelucht – voor het voltooide ziekenhuis: “Het is bijna onvoorstelbaar dat we hier ongeveer 550 ramen hebben vervangen. Zonder de lopende activiteiten in het ziekenhuis te onderbreken. En dat tijdens de pandemie. En zonder daarbij op te vallen. Ik herinner me nog dat het ziekenhuispersoneel verbaasd was over hoe flexibel en onopvallend we ons werk deden”, zegt Oberrauch.

Finstrals inschuifmontage was duidelijk de sleutel tot succes in dit project. Dankzij deze zijn we er niet alleen in geslaagd te voldoen aan de esthetische en functionele eisen van de opdrachtgever. Het minimaal invasieve proces gaf de monteurs ook de maximale flexibiliteit die nodig was voor de montage. Zelfs in de absoluut uitzonderlijke omstandigheden van de pandemie kon de vervanging altijd soepel verlopen – mede dankzij de professionaliteit en expertise van de medewerkers van Finstral. “We waren quasi onzichtbaar – zoals het ook hoort”, zegt Florian Oberrauch kalm. “Soms schuilt er in rust juist kracht.”
Renovatie zonder te ontruimen – tijdens de pandemie.
Harmonie in rood en wit.
Renovatie zonder te ontruimen – tijdens de pandemie.
Veel licht in de entree: de grote glazen oppervlakken.
Renovatie zonder te ontruimen – tijdens de pandemie.
Garantie voor maximale bedienveiligheid: grepen met kiep-voor-draaifunctie.
Renovatie zonder te ontruimen – tijdens de pandemie.
Heldere ruimtes: het witte raamwerk in kunststof.
Nog niet genoeg?
Meer interessante dingen om te lezen vindt u hier.
 
PageConfig.OriginalHttpReferrer: -
PageConfig.OriginalQueryString: