Händlerlinks
Renovatie van een instituut met geschiedenis.
Renovatie van een instituut met geschiedenis.
Het Collegio della Guastalla in Monza: ramen als brug tussen verleden en heden.
Finstral voerde met succes de uitdagende raamvervanging uit in een vroeg 19e eeuwse villa die sinds 1936 onderdak biedt aan het gerenommeerde college. Talloze kinderen en jongeren, van kleuter- tot middelbare school, zijn ondergebracht in dit onderwijscentrum.

Het is een koude ochtend in januari. Terwijl de natuur nog in winterslaap is, is er al veel bedrijvigheid in het Collegio della Guastalla. Ouders brengen hun kleintjes naar het dagverblijf. Kinderen en jongeren druppelen het gebouw binnen, bespreken hun huiswerk – of laten elkaar de nieuwste hoogtepunten op Instagram zien. Leraren beëindigen hun ochtendgesprek met een collega en gaan op weg naar het klaslokaal. Langzaamaan komt iedereen in de juiste ruimte terecht. De schooldag begint hier zoals overal – met één verschil, waar de meeste leden van de schoolfamilie zich waarschijnlijk niet eens bewust van zijn: ze bevinden zich in een gebouw dat meer dan 150 jaar oud is, maar met gloednieuwe ramen.

De renovatie van historische gebouwen – altijd een uitdaging
“Historische gebouwen hebben altijd iets fascinerends, ze zijn getuigen van een andere tijd”, legt Antonio Viscomi, voorzitter van de stichting Guastalla, uit. “Maar als je deze magie wilt behouden, moet elk historisch gebouw op een gegeven moment gerenoveerd worden. In de villa was 2019 het moment waarop we wisten: we hebben nieuwe ramen nodig. Wat een uitdaging!” De historische achtergrond is hier belangrijk: het Collegio della Guastalla werd in 1557 in Milaan opgericht door Paola Ludovica Torelli, gravin van Guastalla, als een kostschool om onderwijs en vorming te bieden aan behoeftige meisjes. Het instituut kan dus terugkijken op een 500-jarige geschiedenis. In 1938 werd de thuisbasis van het college op initiatief van de stad Milaan verplaatst van de oude locatie op Piazza Guastalla naar Villa Barbò Pallavicini in Monza, een villa uit de eerste helft van de 19e eeuw, beschermd als monument sinds 1939. “Toen de noodzaak zich opdrong om de ramen op deze unieke plek te vervangen, was één ding absoluut duidelijk voor ons en voor de monumentenzorg”, zegt Viscomi, voorzitter van de stichting: “Het oorspronkelijke effect van het gebouw, de bestaande esthetiek, de historische verhoudingen – dit alles moest behouden blijven. De nieuwe raamelementen mochten in geen geval als vreemde lichamen overkomen.” Hij pauzeert even om de moeilijkheid van de taak te benadrukken. “We moesten dus op zoek naar een raamfabrikant die ons enerzijds producten van de hoogste kwaliteit kon bieden die aan alle moderne eisen voldoen, d.w.z. warmte-isolatie, gebruiksgemak, gebruiksveiligheid enzovoort. Aan de andere kant mocht deze fabrikant de kenmerkende stijl van de villa niet verstoren. We zochten als het ware naar ramen die konden functioneren als brug tussen verleden en heden.”

“Dat is precies waar wij om de hoek kwamen kijken”, zegt Florian Oberrauch van de Finstral-bedrijfsleiding – en hij is nog steeds zichtbaar blij met deze order. "Bij Finstral richten we ons al lang op het combineren van innovatieve functies met individuele esthetiek. Dankzij ons consequent modulaire systeem kunnen we aan bijna alle wensen van onze klanten voldoen. Voor de villa hebben we ramen en raamdeuren aanbevolen met profielen in kunststof: visueel bijna niet te onderscheiden van de oude, witgeverfde houten ramen. De thermische isolatie en dichtheid zijn echter aanzienlijk verbeterd. Maar dat was nog niet alles”, voegt Oberrauch eraan toe – wijzend op een foto met een close-up van de nieuwe ramen van de villa: “De modulariteit zorgt ervoor dat in principe elke component met elke andere component kan worden gecombineerd. Op deze manier konden we de elementen die nodig waren voor het college, heel specifiek samenstellen. Opgezette roeden, messingkleurige grepen, een symmetrisch uitziend middendeel en ronde vormen: de originele historische indruk van de ramen is volledig bewaard gebleven, zowel vanbinnen als vanbuiten - en dat met alle voordelen van de moderne raamtechnologie.” “Maar dat niet alleen”, voegt Viscomi toe. “Finstral was ook een goede keuze wat betreft de montage.”
Renovatie van een instituut met geschiedenis.
De binnenplaats van het Collegio della Guastalla.
De flexibiliteit van Finstral tijdens de montage
En toen? “Toen kwam de grote verrassing”, zegt Florian Oberrauch en grijnst. “We zijn in september begonnen met de raamrenovatie. Al in de eerste week moesten we ons realiseren dat de oude frames en het metselwerk deels in een te slechte staat waren voor de overzetmontage. Als gevolg daarvan moesten we snel reageren - en een andere montagemethode gebruiken, die we bij Finstral natuurlijk ook beheersen, hoewel die complexer is: montage op het metselwerk.”

Natuurlijk moesten de Finstral-montageteams hun planning aanpassen voor maximale flexibiliteit: “We konden de staat van een frame pas beoordelen na het verwijderen van het raam”, legt projectmanager Pegasin uit. “Afhankelijk daarvan waren we aangewezen op de metselaars – of niet. Elke dag was anders.” Elke week werd er een soort rooster opgesteld en afgestemd met de schoolleiding. In totaal waren er zes monteurs, verdeeld over twee teams, en drie metselaars aan het werk. Vier maanden lang. “En ondanks alle verrassingen en uitdagingen zijn we erin geslaagd om alles volgens het oorspronkelijke tijdschema af te krijgen”, zegt Olexandr Pegasin tevreden. “En dit is het resultaat: onze ramen zijn allemaal perfect geplaatst.”

Finstral-ramen: perfecte esthetiek zonder compromissen op vlak van functionaliteit
“Het resultaat is gewoon opmerkelijk”, zegt Antonio Viscomi blij. “De historische esthetiek van het gebouw is niet veranderd. De charme van het oude werd behouden doordat Finstral producten leverde die perfect bij het project pasten. Visueel zijn het dezelfde ramen, maar functioneel zijn ze niet te vergelijken met de vorige.” Kunststof in de kern, geëxtrudeerde middenafdichtingen en gelaste hoeken zorgen voor een bijzonder hoge dichtheid. De zonwering werd geoptimaliseerd doordat in de ramen het lichte Mediterran 2 zonwerend glas werd verwerkt. Dit betekent dat de lokalen niet oververhit raken in de zomer en tegelijkertijd veel daglicht binnenlaten. Voor een efficiënte inbraakbeveiliging staat dan weer het gelaagde veiligheidsglas Multiprotect garant, bestaande uit twee ruiten, die door middel van een uiterst scheurvaste folie zijn verlijmd. Als het glas breekt, houdt de folie de scherven vast, zodat er maar een zeer kleine kans op verwondingen bestaat. Bij beschadiging versplintert de ruit, maar kan niet worden doorbroken. Dit is belangrijk voor het geval er een bal tegen een ruit vliegt.

Vier maanden, zes monteurs, drie metselaars, 349 ramen en 24 raamdeuren. Finstral maakte met dit project niet alleen indruk met zijn consequente modulariteit, esthetiek op maat, innovatieve functionaliteit en slimme montagemethoden. Ook de hoge mate van flexibiliteit en samenwerking die dit project vereiste, leverde een doorslaggevende bijdrage aan de succesvolle raamvervanging. Op deze manier is Finstral erin geslaagd om van ramen bruggen te maken – en zo verleden, heden en toekomst met elkaar te verbinden.
Renovatie van een instituut met geschiedenis.
Een prachtig uitzicht door de moderne ramen.
Renovatie van een instituut met geschiedenis.
Stijlvolle oudbouw-look dankzij het History-middendeel en de messingkleurige greep.
Renovatie van een instituut met geschiedenis.
Een klaslokaal met nieuwe ramen.
Renovatie van een instituut met geschiedenis.
Grote rondboogramen met roedes en traditionele afgeplatte panelen behouden de oudbouw-look en zorgen voor veel licht in de klaslokalen.
Renovatie van een instituut met geschiedenis.
De opgezette roeden geven de ramen een historische stijl.
Renovatie van een instituut met geschiedenis.
Symmetrische vormen en lichtspel in de schemering.
Renovatie van een instituut met geschiedenis.
De villa betovert ook 's avonds.
Renovatie van een instituut met geschiedenis.
Oud gebouw met nieuwe ramen.
Renovatie van een instituut met geschiedenis.
Het Collegio della Guastalla in volle glorie.
Nog niet genoeg?
Meer interessante dingen om te lezen vindt u hier.
Nóg meer keuzevrijheid.
Nóg meer keuzevrijheid.
Nóg meer keuzevrijheid.
Innovatieve afdekprofielen creëren compleet nieuwe mogelijkheden voor het raamdesign – zonder beperkingen.
Eén hotel spreekt twee talen.
Eén hotel spreekt twee talen.
Het NH Milano Corso Buenos Aires in het Alcor-gebouwencomplex combineert historiciteit met moderniteit.
Ode aan de normaliteit.
Ode aan de normaliteit.
Al jaren weet het Belgische architectuurwereldje te bekoren met poëtische gebouwen voor het dagelijkse leven. Toeval of houding?
 
PageConfig.OriginalHttpReferrer: -
PageConfig.OriginalQueryString: