Händlerlinks
Eén hotel spreekt twee talen.
Eén hotel spreekt twee talen.
Het NH Milano Corso Buenos Aires in het Alcor-gebouwencomplex combineert historiciteit met moderniteit.
Finstral overtuigt met een modulair, veelzijdig productassortiment en innovatieve montagetechnieken - en vormt ramen om tot schakel tussen een moderne en een traditionele architectuurtaal.

Het is een van die hete zomermiddagen in Milaan. Maar de hitte houdt de levendige drukte op Corso Buenos Aires niet tegen. In deze beroemde winkelstraat lopen zakenlieden snel naar hun volgende afspraak, elegante mensen slenteren er van de ene winkel naar de andere, auto’s rijden van stoplicht naar stoplicht, toeristen lopen er met hun smartphone in de hand op zoek naar hun hotel - terwijl ze hun blik instinctief laten dwalen tussen Google Maps en de omgeving, om zoveel mogelijk indrukken in zich op te nemen. Maar op de hoek waar hotel NH Milano Corso Buenos Aires met zijn ruim 100 gastenkamers staat, houden velen halt - en staan versteld. Is dit één enkel gebouw? Of zijn het er toch meerdere? Is de architectuurstijl modern te noemen? Of eerder historisch? Of een mengeling van beide?

“Dat is precies wat we wilden bereiken,” stellen de architecten van Studio Pola. In dit project werden drie verschillende historische gebouwen uit begin 1900 gerenoveerd en opnieuw vormgegeven, met behoud van delen van de oude gevel. De overige delen van het complex werden volledig vernieuwd en voorzien van een moderne gevel. Het doel was om een misschien wel tegenstrijdige maar toch evenwichtige co-existentie tussen oud en nieuw te creëren. Het historische karakter van de gebouwen moest worden gecombineerd met de behoefte aan een eigentijdse herinterpretatie van de ruimte. Matteo Aimini, een van de planningspartners, benadrukt: “Het resultaat is opmerkelijk: we zijn erin geslaagd een architecturale stijl te creëren die wordt gekenmerkt door een mix van klassiek en modern. Het complex spreekt twee architectuurtalen: historisch en hedendaags. Het is als het ware een meertalig gebouw.”

Ook de ramen moesten voldoen aan deze hoge esthetische en functionele eisen. “Toen de architecten ons benaderden met dit project, boezemde de enorme complexiteit ervan ons aanvankelijk enig ontzag in,” herinnert Pietro Formai van de Finstral Contract Service zich. “In principe zijn de eisen voor thermische isolatie, geluidsisolatie, lichtinval, enz. altijd erg hoog voor een hotelgebouw. Er kwamen echter nog andere uitdagingen kijken bij dit project: drie afzonderlijke gebouwen, ook verschillend in hoogte, moesten met elkaar worden verbonden tot één enkel complex. De rol van de ramen was daarbij erg belangrijk en moest goed worden doordacht. Uiteindelijk zijn we bij Finstral de uitdaging graag aangegaan. En samen met de architecten hebben we het project vervolgens in goede banen geleid.”
Eén hotel spreekt twee talen.
Eén hotel, meerdere gebouwdelen, twee architectonische talen: hotel NH Milano Corso Buenos Aires.
Esthetisch gezien vormen de ramen een schakel tussen de oude en nieuwe vormen en delen van het gebouw. “De gevel is op zichzelf al heel levendig met de architecturale mix van modern en historisch. Daarbij komt nog dat de oppervlakken van de moderne gevelelementen door een speciale koperlegering na verloop van tijd van kleur zullen veranderen en dat de tinten afhankelijk van de reflectie van de zon schakelen tussen warm en koel. De ramen vormen daarom met hun donkere aluminium oppervlak de enige constante tussen de oude en moderne delen van de gevel. Met de klassieke, slanke raamprofielen van de Slim-line designlijn en hun tegelijkertijd moderne, hoekige contouren zijn de ramen de perfecte bemiddelaar tussen de twee architectonische talen die terug te vinden zijn in de gevel,” verklaart Sara Fontana, die in de eerste plaats verantwoordelijk was voor de esthetische uitwerking van het project. “Aan de binnenzijde hebben we, dankzij het modulaire systeem van Finstral, vleugelkaders van donker massief hout gecombineerd met frames in aluminium. Hierdoor konden we de hedendaagse stijl behouden, terwijl het interieur een zeer warme, huiselijke sfeer kreeg.”

Functioneel gezien moesten de ramen voldoen aan de wensen van de architecten, vooral op het gebied van geluidsisolatie, warmte-isolatie en lichtinval. Gezien de drukke en levendige straat waaraan het hotel gelegen is, was een bijzonder goede geluidsisolatie absoluut noodzakelijk. Het gebruik van driedubbele beglazing zorgt voor een geluidsreductiewaarde van 42 dB en tegelijkertijd voor een optimale isolatie met een zeer lage lichtdoorlatendheid. De ramen aan de zuidgevel, de enige zijde van het hotel die blootgesteld is aan sterk zonlicht, werden voorzien van Sun-Control zonwerend glas met driedubbele beglazing, dat met een g-waarde van 0,36 de kamers doeltreffend beschermt tegen oververhitting.

Er was ook flexibiliteit nodig vanwege de verschillende hoogtes van de verdiepingen van de drie gebouwen: voor sommige grote raamelementen zouden de borstweringen te laag zijn geweest; daarom stelde Finstral elementen met vaste beglazing aan de onderkant voor om een uniform totaalbeeld te garanderen.

“We hebben voor Finstral gekozen omdat het bedrijf erin slaagt de voordelen van een sterk geïndustrialiseerde productie - d.w.z. met certificeringen, controles en hoge kwaliteitsnormen - te combineren met een zorgvuldige planning en uitvoering die is afgestemd op de individuele behoeften van de klant. De consequente modulariteit van het Finstral-assortiment heeft ons eenvoudigweg overtuigd omdat ze individuele oplossingen biedt dankzij op maat gemaakte producten en omdat zij ons in staat heeft gesteld ramen samen te stellen met een mix van twee architectonische talen: modern en historisch. En dat niet op een experimentele manier, maar met de zekerheid te kunnen voldoen aan de hoge functionele eisen van dit veelzijdige gebouw. Als architect krijg je zelden zoveel ontwerpvrijheid,” benadrukt Edoardo Ticozzi, die voornamelijk verantwoordelijk was voor de functionele aspecten van het project.

“Niet alleen het product, maar ook de oplossing voor de montage heeft ons overtuigd. Het FIN-Fix stelraam was een van de redenen waarom we voor Finstral hebben gekozen,” voegt Sara Fontana toe. “Ja, omdat we alles zelf produceren, is het stelraam afgestemd op elk van onze frames. Ze kennen elkaar als het ware, ze passen perfect bij elkaar,” bevestigt Finstral-expert Pietro Formai.

Bovendien staat FIN-Fix garant voor een probleemloze montage: de stelramen worden geplaatst tijdens de natte bouwfase en alle technische details voor de bouwaansluiting van verbredingen, geïsoleerde vensterbankaansluitingen en geleiderails voor de zonwering zijn reeds voorzien. Voor de schaduwzijden van het gebouw werd bovendien geopteerd voor halfverdoken frames, zodat meer licht de ruimtes kon binnenkomen via de grotere glasoppervlakken. Ook dit kon op elegante wijze worden gerealiseerd dankzij het FIN-Fix stelraam.

Nadat de ruwbouw was voltooid, werden tijdens de droge bouwfase de eigenlijke raamelementen met de delicate materialen aluminium en massief hout toegevoegd . Zo werden deze kostbare materialen niet blootgesteld aan mogelijke beschadiging en vervuiling tijdens de bouwwerkzaamheden. “Het verloop op de werf heeft ons echt positief verrast: dankzij het stelraam werden we niet voor onaangename verrassingen gesteld wat betreft de ramen,” vat Ticozzi tevreden samen.

Drie verschillende historische gebouwen en moderne componenten in één gebouwencomplex, dat in totaal niet alleen het hotel met zijn 100 gastenkamers herbergt, maar ook een restaurant met dakterras en winkels op een oppervlakte van 2500 vierkante meter: een staaltje architectuur tussen traditioneel en modern. Voor deze hoge eisen bleek de modulariteit van Finstral de ideale premisse om aan alle wensen van de architecten te voldoen. Zo zetten de ramen van hotel NH Milano Corso Buenos Aires de norm voor het succesvol combineren van functionaliteit en esthetiek in de moderne raambouw.
Eén hotel spreekt twee talen.
Het donkere hout van de vleugelkaders in combinatie met het elegante aluminium van de frames geeft de ruimtes een moderne en tegelijkertijd huiselijke ‘feel’.
Eén hotel spreekt twee talen.
Moderne gevel, moderne ramen.
Eén hotel spreekt twee talen.
De donkere aluminium ramen vormen een rustige constante in de levendige gevel.
Eén hotel spreekt twee talen.
Moderne en traditionele architectuurtaal: verbonden door de ramen, die fungeren als schakel tussen de stijlen.
Eén hotel spreekt twee talen.
Urban-moderne stijl.
Eén hotel spreekt twee talen.
De goede mix tussen moderne en traditionele architectuurtaal.
Eén hotel spreekt twee talen.
Levendige gevel, statische aluminium frames.
Eén hotel spreekt twee talen.
Grote glasoppervlakken afgewisseld met donker raamwerk.
Eén hotel spreekt twee talen.
Moderniteit bouwt voort op traditie.
Nog niet genoeg?
Meer interessante dingen om te lezen vindt u hier.
Nóg meer keuzevrijheid.
Nóg meer keuzevrijheid.
Nóg meer keuzevrijheid.
Innovatieve afdekprofielen creëren compleet nieuwe mogelijkheden voor het raamdesign – zonder beperkingen.
Ode aan de normaliteit.
Ode aan de normaliteit.
Al jaren weet het Belgische architectuurwereldje te bekoren met poëtische gebouwen voor het dagelijkse leven. Toeval of houding?
 
PageConfig.OriginalHttpReferrer: -
PageConfig.OriginalQueryString: