Händlerlinks
“Wij bouwen een van de duurzaamste ramen ooit.”
“Wij bouwen een van de duurzaamste ramen ooit.”
Directeur Joachim Oberrauch: Consequentie
Moderne ramen spelen een sleutelrol voor het energieverbruik van gebouwen. Bij een echt duurzaam product hoort eigenlijk meer dan alleen de isolatiewaarde. Daarom doet het familiebedrijf Finstral al sinds zijn oprichting veel heel anders dan de markt. Interview met directeur Joachim Oberrauch.

Wat betekent duurzaamheid voor een raamfabrikant als Finstral?Joachim Oberrauch: Om duurzaam bezig te kunnen zijn, moet men het hele systeem in de gaten houden. Wij bij Finstral denken in kringlopen. Ons gaat het er niet alleen om een perfect raam te bouwen, ons gaat het er altijd ook om, zo duurzaam mogelijk te produceren. Dat betekent bijvoorbeeld, dat men vanaf het begin aan de milieuvriendelijke verwerking denkt. Daarom maken wij vanaf het eerste idee tot de inbouw bijna alles zelf. Alleen zo kunnen wij de totale productiecyclus materiaal- en energiebesparend vormgeven.

Wie alles zelf maakt, kan eigen kwaliteitsstandaarden stellen en garanderen ...Precies dat is vooral bij ramen een groot voordeel, omdat ze uit veel verschillende afzonderlijke delen bestaan. Finstral is een van de weinige raamfabrikanten in Europa, waarbij men werkelijk alles uit één hand krijgt: Wij ontwikkelen de raamprofielen. Wij mengen de kunststof volgens eigen receptuur en extruderen zelf. Wij zorgen ook zelf voor de houtverwerking. Wij coaten aluminium, fabriceren isolatieglas en assembleren de raamelementen. En natuurlijk verzorgen wij ook de inbouw. Omdat wij alles zelf maken, hebben wij de ideale omstandigheden in huis, om een van de meest duurzame ramen ooit te bouwen.

Finstral-ramen worden modulair ontwikkeld – in hoeverre draagt dat bij aan duurzaamheid?In plaats van de gebruikelijke standaardcomponenten te bestellen, produceren wij bijna alles zelf in eigen huis om zo alles perfect op mekaar te kunnen afstemmen. Zo slagen wij er altijd weer in, een raam te verbeteren en tegelijkertijd met geringer materiaal- en energieverbruik te fabriceren. Onze raamprofielen worden bijvoorbeeld zo geconstrueerd, dat alle materialen eenvoudig gesorteerd en gescheiden kunnen worden. Dat maakt ze 100 procent recycleerbaar. Een ander voordeel is, dat Finstral- profielen slanker zijn dan de meeste anderen. Dat is mogelijk, omdat wij het glas met het raam tot een stabiele eenheid verlijmen – in plaats van zoals gebruikelijk op te calleren. Het profiel hoeft het glas dus niet vast te houden en kan slanker uitgevoerd worden. Dat ziet er stijlvoller uit en tegelijkertijd besparen wij tweederde van de stalen inzetstukken die wij voorheen in alle kunststof profielen moesten plaatsen. De enorm hoge modulariteit van ons bouwsysteem heeft bovendien grote voordelen voor onze klanten, want die kunnen hun ramen hierdoor zeer individueel samenstellen.

Kan men de montage van de ramen, op de een of andere manier, zo organiseren dat zo veel mogelijk hulpbronnen gespaard worden?Ja, de montage heeft daarvoor zelfs zeer veel potentie. In Europa is de montage direct op het metselwerk nog altijd zeer gebruikelijk. Met modernere methoden kan de montage aanzienlijk eenvoudiger plaatsvinden – en Finstral speelt op dit gebied een voortrekkersrol. Bijvoorbeeld met de overzetmontage voor de sanering van oude houten ramen. Dit gaat twee keer zo snel dan de gebruikelijke methoden en bespaart hulpmiddelen, omdat u het bestaande metselwerk daarvoor niet hoeft te beschadigen. Voor de sanering van oude kunststof aluminium ramen heeft Finstral het inschuifmontageproces op de markt gebracht. Op die manier kan raamvervanging zelfs binnen 30 minuten plaatsvinden. Omdat de werkzaamheden alleen van binnenuit uitgevoerd worden, daalt de inspanning drastisch: geen stelling, geen schilder- of metselwerkzaamheden en de verhuur van de kamers hoeft niet beëindigd te worden. Bij nieuwbouw gaat Finstral voor stelramen. Die worden tijdens de natte bouwfase ingebouwd. Zo voorkomt men, dat de ramen beschadigd worden. Wanneer het raam dan over 20-30 jaar nog een keer vervangen moet worden, is dat binnen enkele minuten klaar – ook zonder breekwerken.

Hoe kun je het onderwerp duurzaamheid verder ontwikkelen?Wij controleren al onze processen regelmatig in het kader van de ISO-certificeringen: van kwaliteits- en milieumanagement, energieverbruik tot arbeidsveiligheid. Daar zit een heleboel optimalisatiepotentieel in. In 2018 konden wij zo opnieuw onze behoefte aan hulpmiddelen aanzienlijk reduceren en verbruiken sindsdien 4,5 procent minder kunststof en 5 procent minder ruw glas voor de fabricage van een raam.
“Wij bouwen een van de duurzaamste ramen ooit.”
Raam of glas: Finstral ontwerpt en produceert bijna alle componenten zelf. Zo kan van het begin af aan rekening gehouden worden met duurzaamheid.
“Wij bouwen een van de duurzaamste ramen ooit.”
Als directeur van de tweede generatie profiteert Joachim Oberrauch van de duurzame beslissingen van zijn vader en zijn oom voor altijd de hoogste kwaliteit. Daarom zet Finstral deze weg consequent door.
Nog niet genoeg?
Meer interessante dingen om te lezen vindt u hier.
 
PageConfig.OriginalHttpReferrer: -
PageConfig.OriginalQueryString: