Händlerlinks
“Ramen voor de Piramide van Cheops.”
Nadenken over helderheid en helder denken: wie bouwt, moet beide kunnen. Acht vragen aan Lukas Rungger van noa* network of architecture in Zuid-Tirol.
“Ramen voor de Piramide van Cheops.”
“Ramen voor de Piramide van Cheops.”
F_03 Het Finstral Magazine
Framing Light: 164 pagina’s met gesprekken, essays en meningen over thema’s rond architectuur in al haar facetten.
De Zuid-Tiroolse raamfabrikant Finstral streeft naar dialoog, brengt gesprekken op gang en bespreekt relevante thema’s rond architectuur in al haar facetten. Voor de derde editie van het Finstral Magazine F_03 stelden we acht vragen aan architecten uit heel Europa. Lees hier de antwoorden van Lukas Rungger.

1. Hoe denkt u als architect over licht?

Lukas Rungger: Wij leggen ons toe op de diverse uitingen en het gedrag van licht: licht breken, verspreiden, sturen, leiden en begeleiden. We willen begrijpen hoe het licht verandert, welke effecten en bronnen het heeft, welke impact het heeft op ruimtes en wat onze ervaring van licht bepaalt. Licht is een essentieel element bij de vormgeving van elke ruimte: denk bijvoorbeeld aan de werken van James Turrell of aan de natuur, bijvoorbeeld aan de invloed die de zon heeft op een veld met zonnebloemen. Licht is de filter tussen wat zichtbaar en wat privé is. Le Corbusier verwoordt dat heel scherp: “Architectuur is het kunstige, precieze en prachtige spel van het gebouw in het licht”.

2. Hoe verwerkt u daglicht in uw ontwerpen?

We simuleren lichtbundels en verschillende lichtbronnen via programma’s met verschillende sterktes, invalshoeken en meervoudige lichtinval. Licht is altijd verbonden met diverse filters zoals gaten, openingen, materialen, ramen, deuren, dakramen ... Licht wordt zo immateriële ruimte in de ruimte. Een experiment dat statische ruimte en een fragiele dynamiek combineert.

3. Hoe gebruikt u het raam als architecturaal middel voor de vormgeving?
Als buffer tussen binnen en buiten, koud en warm, boven en onder, droog en nat. Heel vaak krijgt het raam daarbij een nieuwe conceptuele interpretatie en wordt het toegepast in functie van de context. Inhoudelijke uitbreiding van het concept en het verschuiven of verleggen van functionele grenzen van het 'raam' ... Het spannende is welk effect een raam heeft in de wisselwerking met de lichtinval en de bronnen als actie en tegenactie. Dat bijvoorbeeld tweedimensionale openingen driedimensionale lichtruimtes worden met vierdimensionale overlappingen.

4. Welk (bekend) bestaand gebouw zou u graag een nieuwe bestemming geven of uitbreiden?
Ramen plaatsen in de Piramide van Cheops en zo van een plek voor de doden een plek om te leven maken.

5. Bouwen is een wirwar van ontelbare richtlijnen en deels verouderde procedures: wat zou u veranderen? En hoe?
Bouwkundige voorschriften afschaffen.

6. Architectuur is gebouwde realiteit. Welke maatschappelijke en politieke verantwoordelijkheid hebben architecten vandaag de dag?
Principieel streven naar een meerwaarde voor de maatschappij en de bouwcultuur, duurzaam ontwerpen en bouwen omzetten in een duurzame visie op het leven ...

7. Met wie zou u graag een gesprek (over architectuur) voeren, en waarover?
A) Met toonaangevende architecten over het (abrupte en radicale) 'einde van de architectuur'.
B) Met toonaangevende creatievelingen (geen architecten) over de overlappingen van interdisciplinaire creatieve sectoren.

8. Met welke stelling zou u dat gesprek openen?
Voor A): What if it really happened over night?
Voor B): What is it that you always wanted to work on with an architect but never had the chance to do so far?

Noa*, dat al vele prijzen won, werd elf jaar geleden opgericht in Bolzano en heeft sinds 2018 een filiaal in Berlijn. Het ziet zichzelf niet als een klassiek architectuurbureau, maar als een internationaal en interdisciplinair netwerk, dat een nieuw team vormt afhankelijk van het project en samenwerkt met externe professionals. Het spectrum is breed: van architectuur, design en interieurontwerp tot product-, mode- en grafisch ontwerp. De oprichters, Lukas Rungger en Stefan Rier, leerden elkaar kennen toen ze bij architect en ontwerper Matteo Thun in Milaan werkten.
Portret Stefan Rier und Lukas Rungger: © Mads Mogensen
noa.network


Ontdek meer antwoorden van architecten uit heel Europa:
finstral.com/framinglight
“Ramen voor de Piramide van Cheops.”
Onder het motto 'Framing Light' nodigt het Finstral Magazine F_03 uit tot een gesprek. De vier omslagfoto’s spelen met de schakeringen van het daglicht en het effect ervan op de ruimte.
“Ramen voor de Piramide van Cheops.”
Hoe denkt u over licht? Architecten uit heel Europa hebben deelgenomen aan de bevraging.
“Ramen voor de Piramide van Cheops.”
F_03 Het Finstral Magazine
Framing Light: 164 pagina’s met gesprekken, essays en meningen over thema’s rond architectuur in al haar facetten.
Gesprek over architectuur
Acht vragen over licht en meer. Nog meer boeiende antwoorden uit heel Europa.
Framing Light.
Framing Light.
Framing Light.
Nadenken over helderheid en helder denken: wie bouwt, moet beide kunnen. Acht vragen aan architecten uit heel Europa.
“Architectuur is een belofte.”
“Architectuur is een belofte.”
Nadenken over helderheid en helder denken: wie bouwt, moet beide kunnen. Acht vragen aan Marco Colletti van Studio Marco Piva in Italië.
 
PageConfig.OriginalHttpReferrer: -
PageConfig.OriginalQueryString: