Händlerlinks
Individuele vormgeving.
Renovatie in Bergamo. Architectonisch overtuigende en energie-efficiënte verbouwing van twee gebouwen in het stadscentrum.
Individuele vormgeving.
Individuele vormgeving.
F_03 Het Finstral Magazine
Framing Light: 164 pagina’s met gesprekken, essays en meningen over thema’s rond architectuur in al haar facetten.
Twee gebouwen uit verschillende architecturale periodes, beide dringend toe aan renovatie. En nu het goede nieuws: toplocatie, midden in het centrum van de Noord-Italiaanse stad Bergamo. Daarom besliste de bouwheer, het vastgoedkantoor Immobiliare Percassi, om het vastgoed maximaal op te waarderen en gaf hij het Milanese architectuurbureau Progetto CMR de opdracht om het volledig te renoveren. De gebouwen met zes verdiepingen worden omgebouwd tot een wooncomplex met balkons en terrassen van in totaal 6500 vierkante meter. Het beschikt over een overtuigend ontwerp, energetische efficiëntie en ultramoderne technologie.

Meer levenskwaliteit
Het speciale aan het project Camozzi 70 was dat er eenheid moest komen in de twee verschillende types gebouwen. De volledige renovatie moest ook gemengd gebruik mogelijk maken. De richtlijn van de bouwheer: 64 procent van de totale oppervlakte wordt voor woningen gebruikt, twintig procent voor detailhandel, negen procent voor kantoren, vijf procent voor terrassen en twee procent voor gemeenschappelijke ruimtes. Zo moet dit karaktervolle complex met zijn geometrische vormen en de onregelmatig gestructureerde stenen gevel vanuit een stedenbouwkundig perspectief de levenskwaliteit van de omwonenden en dus van de hele wijk optimaliseren.

Optimale geluids- en warmte-isolatie, veel lichtinval en een aantrekkelijke esthetiek die past bij de gevel: dat waren de criteria voor de keuze van de ramen en schuifdeuren. Natuurlijk moesten de ramen de gerenoveerde gevel ook qua uiterlijk opwaarderen. Om te voldoen aan alle functionele en esthetische richtlijnen, werden ramen en deuren van Finstral gebruikt die speciaal voor Camozzi 70 ontworpen en gemaakt werden. De architecten kozen voor FIN-Project Nova-line Plus met een volledig glazen look die het frame bedekt en met emaillering van de randen, een keuze mede ingegeven door de erg smalle profielen van dit raamtype. Extra zonwerende buitenjaloezieën met gemotoriseerde aluminium lamellen zorgen ervoor dat de lichtinval van de grote vleugels individueel geregeld kan worden.

Slimme montage
Voor de architecten bleek het doeltreffend om het stelraam FIN-Fix te gebruiken. In de ruwbouwfase werden eerst enkel warmte-isolerende stelramen met vooraf gemonteerde kasten voor de buitenjaloezieën en geleiders ingebouwd. De ramen zelf en de zichtbare elementen van het zonweringsysteem werden pas in het stelraam geplaatst nadat de isolatie- en pleisterwerken afgerond waren. Zo werden de ramen en het zonweringsysteem beschermd tegen schade.

Individueel raamontwerp
Het modulaire systeem van Finstral, dat een individuele vormgeving mogelijk maakt, was nog een pluspunt in de ogen van de architecten. De materialen en kleuren aan de binnen- en buitenkant van het raamprofiel kunnen naar believen gecombineerd worden. Voor de ontwerpers van Progetto CMR betekende dat het volgende: de buitengevel van Camozzi 70 werd conform de voorschriften van de gemeente Bergamo voorzien van antracietkleurige aluminium profielen. Aan de binnenkant waren er echter tal van opties voor de kleur en het oppervlak: aluminium in 230 effen tinten en effectkleuren, verschillende houtvarianten of het upcycling-materiaal ForRes. De nieuwe woningeigenaars van Camozzi 70 konden het ontwerp van hun ramen voor elke ruimte apart kiezen in functie van hun interieur.

Meer afbeeldingen van deze referentie
Individuele vormgeving.
Stedenbouwkundige opwaardering Het gemengde gebruik van de verbouwde en gerenoveerde gebouwen moet voor meer levendigheid in de wijk zorgen.
Individuele vormgeving.
Uniforme gevel Door de ordening van de balkons, terrassen en glasoppervlakken ontstaat een harmonisch wooncomplex.
De architecten
Het architectuurbureau Progetto CMR werd opgericht in 1994 door Massimo Roj. Het telt meer dan 160 architecten en bouwkundig ingenieurs over de hele wereld en is gespecialiseerd in geïntegreerd ontwerpen. Het hoofdkantoor van Progetto CMR bevindt zich in Milaan. Daarnaast heeft het bureau vestigingen in Rome, Praag, Moskou, Istanboel, Jakarta, Peking, Tianjin, Singapore, Athene, Bahrein en Ho-Chi-Minh-Stad. Progetto CMR heeft al verschillende internationale prijzen in de wacht gesleept, waaronder de Nest Gold Award voor het Ningbo Duao Art Museum (2018) en de Outstanding Innovation Award voor Huawei HQ Milan (2019). Volgens DB World Architecture behoort het dan ook tot de honderd invloedrijkste architectuurbureaus ter wereld.
progettocmr.com

Projektsteckbrief: Camozzi 70
  • Gebouw: woongebouw
  • Opdracht: renovatie van het gebouw inclusief herbestemming
  • Locatie: Bergamo, Italië
  • Bouwjaar: 2019-2021
  • Brutovloeroppervlakte: 6500 m²
  • Bouwheer: Immobiliare Percassi
  • General Contractor: Impresa Percassi
  • Architecten: Progetto CMR
  • Finstral-ramen: FIN-Project Nova-line Plus aluminium-aluminium met warmtewerend glas en zonwering met buitenjaloezieën, vanbuiten: F716 antracietgrijs fijne structuur, vanbinnen: materiaal en kleur vrij gekozen door de eigenaar van de woning
  • Begeleiding door de Finstral Contract Service: Van ontwerp tot montage en service: de gespecialiseerde afdeling biedt bouwheren en architecten van grote gebouwen individuele begeleiding voor de ramen.
Individuele vormgeving.
Individuele vormgeving.
Bouwaansluiting
1 Montage in twee fasen: in de natte bouwfase wordt het warmte-isolerende FIN-Fix stelraam geplaatst, dat al in de fabriek voorzien is van een kast voor de zonwering, geleiders en elektriciteitskabels. Zo hoeven er geen onderdelen meer in elkaar gestoken te worden op de bouwplaats.
2 Pas nadat de vuile werken op de bouwplaats afgerond zijn, wordt het raam geplaatst, in dit geval een FIN-Project Nova-line Plus.
3 Het materiaal en de vormgeving voor de binnenkant van het profiel kunnen de eigenaars individueel kiezen voor hun woning. Dat verandert niets aan de opbouw en de montage van het raamprofiel.
a aluminium ongelijkliggend (230+ kleuren)
b aluminium gelijkliggend (230+ kleuren)
c hout opliggend (16 kleuren)
d hout gelijkliggend (16 kleuren)
e ForRes gelijkliggend (6 kleuren)
Individuele vormgeving.
F_03 Het Finstral Magazine
Framing Light: 164 pagina’s met gesprekken, essays en meningen over thema’s rond architectuur in al haar facetten.
Nog niet genoeg?
Meer interessante dingen om te lezen vindt u hier.
 
PageConfig.OriginalHttpReferrer: -
PageConfig.OriginalQueryString: