Händlerlinks
De gesaneerde renovatie.
De gesaneerde renovatie.
Snel en hoogwaardig. Raamvervanging door middel van inschuifmontage bespaart geld en tijd en beschermt het milieu.
Raamvervanging met inschuifmontage is stiller, sneller, eenvoudiger en gunstiger. Met de innovatieve Nova-line raamvleugels maakt Finstral de minimaal invasieve raamvervanging mogelijk, wordt de bouwstof behouden en worden kosten voor personeel en tijd radicaal gereduceerd.

Text: Anna Thaler
Foto: Erik Mosoni

Op de Alten Postweg 101 wordt er gerenoveerd. Daar ziet het in eerste instantie niet naar uit, want nergens is een steiger te zien. Er waait geen bouwstof op. Je hoort geen lawaai en ook geen zware machines. Alles wat je van deze grote bouwplaats midden in Augsburg kunt zien, is een versperring: een rood met witte omheining, die slechts vijf vierkante meter grijze grond beslaat. Wie van hieruit naar boven kijkt, ziet 16 verdiepingen, waarin zich een advocatenkantoor, een reisbureau, de technische school van Augsburg, universiteits- en seminarruimten en talrijke andere werkplekken bevinden. En je ziet 901 grote, grijze aluminium ramen. Vandaag de dag is het in 1974 gebouwde gebouw een tijdloos moderne ooggetuige van een tijdperk waarin telefoons nog draaischijven hadden.

En zoals zo veel van de in totaal 300 miljoen ramen die in Duitsland tot in de jaren negentig gebouwd werden, voldoen ook de ramen van het flatgebouw aan de Alten Postweg niet meer aan de huidige normen. De verwachtingen zijn in de loop der jaren te sterk veranderd. De eisen van eigenaren en huurders betreffende functionaliteit, isolatie en stabiliteit zijn toegenomen, opdrachtgevers en architecten hechten steeds meer waarde aan esthetiek. Wat echter niet is veranderd, is de manier waarop ramen gemonteerd worden. Dat gebeurt nog op dezelfde manier als 50 jaar geleden.

Bouwmateriaal behouden

Hoe het anders kan, weet Timo Sachse, technisch verkoopleider voor Duitsland bij Finstral. Hij heeft zo'n anderhalf jaar geleden meegewerkt aan de inschuifmontagemethode. “Waarom waardevolle onderdelen weggooien, wanneer slechts een bepaald gedeelte van het gebouw echt verouderd is?”, dacht hij toen - en vond samen met zijn team een manier, om het frame van het oude raam als een soort van stelraam voor het nieuwe raam te gebruiken. Alleen de oude vleugels en beslagdelen worden verwijderd, waarnaar aansluitend een profiel van binnenuit in het raam geschoven kan worden. Het belangrijkste element voor dit montageproces is Nova-line, de Finstral-vleugel met overdekkend glas aan de buitenzijde. Zo wordt het raam dus van binnenuit verdubbeld, om een eigentijdse isolatie en functionaliteit mogelijk te maken - de buitencontour blijft echter door de frameloze vleugel behouden en het aanzicht van het gebouw daarmee onveranderd. En de montage gebeurt uitsluitend van binnenuit, zodat de pas 46 jaar oude gevel behouden kan blijven. Bij een traditionele raamvervanging had men deze compleet moeten slopen en opnieuw moeten bouwen.

Ook de geïsoleerde locatie van het gebouw - er omheen staan geen andere flatgebouwen - vormt een uitdaging voor de renovatie. Vooral de bovenste verdiepingen worden vaak blootgesteld aan sterke windvlagen en intens zonlicht. “De raamvleugels zijn anderhalve meter breed en bijna twee meter hoog. Wanneer het waaide, hadden de huurders vaak problemen om ze überhaupt te openen, om nog maar te zwijgen over hoeveel ruimte het kostte. En in de zomer raakte het gebouw totaal oververhit, zodat de mensen soms lakens ophingen om zich te beschermen”, vertelt Timo Sachse. De Finstral-oplossing: in plaats van de enorme ramen van drie vierkante meter werden eenvoudig te bedienen dubbele vleugels gebruikt. Met Nova-line in de glazen stolpuitvoering blijft aan de buitenzijde een doorlopend glasoppervlak zichtbaar en blijft het oorspronkelijke gevelaanzicht behouden. Van binnenuit kunnen de ramen eenvoudig bediend worden en uiteindelijk ook kiepen. Tegen de zon beschermt nu een tussen de combi- vleugels geplaatste, weerbestendige jaloezie. Bovendien verbetert de geluidsisolatiewaarde van de ramen na de vervanging van 27 dB naar 44 dB, de warmte-isolatie wordt zelfs verviervoudigd - van circa Uw 4,0 naar Uw 1,2 W/m2K. Ondanks de hoogwaardige uitvoering kan Finstral de renovatie tegen een duidelijk voordeligere prijs aanbieden, dan door concurrenten voor een uitvoering met eenvoudige standaard ramen voorgesteld zou worden. Dus: u bespaart op steigers, op alternatieve huisvesting voor huurders, op metsel- en schilderwerkzaamheden en op de montagetijd. “We hadden grote vraagtekens bij het verloop van de raamvervanging”, vertelt Kerstin Vogler, die verantwoordelijk is voor het beheer van het flatgebouw. “En we waren dan ook bijzonder opgelucht, omdat alles probleemloos verliep. We konden alle ramen aan de lopende band vervangen, het huis bleef compleet verhuurd. De huurders zelf zijn enthousiast: de geluidsisolatie is veel beter, bij gesloten ramen hoort men nu niets meer - hoewel wij direct aan een zeer drukke straat liggen.”

Tijd en personeel besparen

16 verdiepingen, 901 ramen, vier maanden: meestal zijn de monteurs met vijf, soms ook met 6 in het gebouw onderweg. Tussen de 12 en 16 ramen vervangen ze per dag, vijf dagen in de week en, wanneer het snel moet gaan, ook soms op zaterdag. Per ruimte duurt de montage maximaal een halve dag. Daarbij zijn de monteurs uiterst flexibel: Bemoeilijken weer en wind de werkzaamheden aan een kant van het gebouw? Dan gaan ze gewoon naar de andere. Vakanties en bedrijfssluitingen worden voor´de montage in klaslokalen en kantoren gebruikt. “We zijn altijd daar, waar we nodig zijn en het voor de huurders uitkomt”, vertelt Timo Sachse. “Deze flexibiliteit is één van de redenen waarom onze renovatiemethode zoveel tijd bespaart en er geen complicaties ontstaan.

Het principe van inschuifmontage zal raamrenovatie radicaal veranderen. Daar is Timo Sachse van overtuigd. Waarom? Omdat alle betrokken personen daarvan profiteren. De opdrachtgever, die geld en tijd bespaart - zonder de gebruikelijke kwaliteitsvermindering van de ramen. De huurders, die hun kantoren en woningen niet hoeven te ontruimen. En het milieu, omdat meer bouwmateriaal behouden blijft. Bij het flatgebouw in Augsburg werd bijvoorbeeld een gevelafvalberg van honderden tonnen staal en aluminium voorkomen.
De gesaneerde renovatie.
  • 1 Oude ramen en bouwaansluitingen blijven behouden.
  • 2 Raam wordt door inschuiven van binnenuit verdubbeld.
  • 3 Van buitenaf ziet het nieuwe raam er als het oude uit.
  • 4 Het nieuwe raam is in frameloze Nova-line optiek uitgevoerd.
  • 5 In de combi-vleugels is een binnenliggende jaloezie geïntegreerd.
  • 6 Door uitvoering met glazen stolp wordt het raam eenvoudiger te bedienen, zonder dat het buitenaanzicht verandert.
  • 7 De gevelbekleding hoeft niet gedemonteerd te worden, omdat de montage van binnenuit geschiedt.

De Finstral-inschuifmontage is een door het Institut für Fenstertechnik Rosenheim (ift) getest proces.
De gesaneerde renovatie.
Één huis, veel ramen. Één van de grootste uitdagingen bij de renovatieopdracht aan de Alten Postweg was het behoud van het karakteristieke gevelaanzicht. Dankzij de Nova-line raamvleugels met vleugeloverdekkend glas en glazen stolp is de façade van het gebouw niet waarneembaar veranderd (links: voor de renovatie, rechts: gerenoveerd).
De gesaneerde renovatie.
De gesaneerde renovatie.
In het Glöggler-flatgebouw in Augsburg werden in 4 maanden tijd 901 ramen vervangen.
Nog niet genoeg?
Meer interessante dingen om te lezen vindt u hier.
 
PageConfig.OriginalHttpReferrer: -
PageConfig.OriginalQueryString: