Händlerlinks
De altijd-tuin
Het verandasysteem Penta vervult de wens van een Zwitserse familie van een moderne verlenging van hun woonruimte.
De altijd-tuin
Als woonruimteverlenging wordt vaak gedacht aan veranda’s. De eisen zijn evenwel vrij hoog. Een gezin uit Niederbüren in Zwitserland maakte deze droom waar, met het volledig geïsoleerde verandasysteem Penta van de Zuid-Tiroolse onderneming Finstral.

Het idee klinkt simpel: met een veranda het open woon- en eetgedeelte naar de tuin uitbreiden. Opdat de nieuwe glazen ruimte het hele jaar door gebruikt kan worden, moet deze betrouwbaar beschermen tegen hitte, kou, wind en lawaai. “Veel opdrachtgevers onderschatten aanvankelijk, hoe belangrijk een goed isolerende constructie is. Slechts zogenoemde warme veranda’s bieden behalve in de lente en in de herfst ook in de zomer en in de winter een aangenaam klimaat”, zegt Richard Konatschnig, eigenaar van KF Wintergarten GmbH. Richard Konatschnig realiseerde de veranda in Niederbüren en hechtte bij de planning veel waarde aan de individuele wensen van de opdrachtgevers. “De opdrachtgevers wensten een volwaardige extra ruimte, die royaal uitgeeft op de tuin. Het moest bij de moderne stijl van het gebouw passen en zo weinig mogelijk zorg en onderhoud met zich meebrengen", vervolgt Richard Konatschnig. “Daarom hebben wij voor het Penta verandasysteem van Finstral gekozen.”

Hoge isolatiewaarden, grote glazen oppervlakken
Het verandasysteem van Finstral is aan de buitenzijde en als optie ook aan de binnenzijde van aluminium. In de kern zit echter altijd een royaal, hoekgelast kunststof profiel. In de kunststof kern van het raamprofiel bevindt zich bovendien een door TÜV geteste stalen constructie. Deze zorgt voor de statische stabiliteit - zelfs bij hoge sneeuwbelasting. Dat zorgt voor een hoge dichtheid en isolatiewaarden tot Uf = 1,0 W/m²K. Daarvoor wordt hoogwaardig, driedubbel isolatieglas met een lichte zonwering gebruikt, dat Finstral in eigen fabrieken produceert. Met de varianten Mediterran en Sun-Block omvat het aanbod zonweringsglas dat de warmte-inbreng met 20 tot 60% kan reduceren. Het houdt niet alleen koude buiten, maar minimaliseert in de zomer ook de warmte-inbreng via de grote glasoppervlakken.
De altijd-tuin
Mooier wonen in een glazen huis: De volledig geïsoleerde veranda van Finstral is het hele jaar door een bruikbare uitbreiding van de woonruimte.
Slank verandasysteem
De slechts 50 mm slanke stijlen van het Penta systeem zorgen voor een filigraan totaalbeeld. Dit wordt versterkt door het vleugeloverdekkende glas van de Nova-line schuifdeuren, zodat van buitenaf behalve de stijl geen extra frame zichtbaar is. De glasoppervlakken eindigen direct aan de grond, in plaats van met een frameprofiel af te sluiten. Een stijlvol detail is de tweekleurige optiek: aan de buitenzijde donkergrijze aluminium profielen, aan de binnenzijde wit gesatineerde kunststof. De ingewalste kunststofoppervlakken - geen zelfklevende folie - met verzegelde microporiën kunnen bovendien goed schoongemaakt worden. De fabrikant biedt verschillende kleurtinten, walsprocédés en satineringen: negen witte, grijze en houtdecoroppervlakken in de kunststof uitvoering. Bij echt hout kan uit zeven klassieke en zes moderne kleurtinten worden gekozen. Bij Finstral heeft u voor de creatieve aluminium buitenzijde de keuze uit 230 kleuren met oppervlakeffecten en houtstructuren.

Doordachte details voor onderhoud en gebruik
Bovendien overtuigt de veranda met goed doordachte details: De dakconstructie met binnenliggende sparren en getrapt glas zonder dwarsbalken zorgt niet alleen voor een stijlvolle optiek, maar laat ook het regenwater probleemloos afvloeien en biedt bladeren nauwelijks de mogelijkheid om vast te blijven zitten. Met een breedte tot 110 cm kunnen grote dakpaneelbreedtes / glaspanelen worden gerealiseerd. De barrièrevrije schuifdeurdorpels hebben geen groeven, waarin zich vuil en zand kan ophopen. De frameoverdekkende Nova-line beglazing loopt tot aan de grond en heeft onder geen framerand, waarin vuil zich zo graag ophoopt. Aan beide zijden bieden ventilatievleugels achter vaste lamellen de mogelijkheid om ook bij afwezigheid transversaal te ventileren zonder dat bladeren, katten of andere indringers binnen kunnen komen. Geïntegreerde insectenhorren houden lastige insecten buiten. De lamellen bestaan uit het innovatieve ForRes-materiaal - dat uit gerecycleerd PVC en rijstvliesjes wordt gemaakt. Een slim detail is het van binnen- en buitenzijde afsluitbare beslag voor optionele draai-kiepdeuren.
De altijd-tuin
De schuifdeuren hebben barrièrevrije dorpels, zonder storende groeven waarin vuil zich kan ophopen.
De altijd-tuin
De praktische ventilatievleugel Vent blijft aan de buitenzijde - dankzij de vaste lamellen - goed gesloten, zelfs als deze van binnenuit open is.
Nog niet genoeg?
Meer interessante dingen om te lezen vindt u hier.
Ode aan de normaliteit.
Ode aan de normaliteit.
Ode aan de normaliteit.
Al jaren weet het Belgische architectuurwereldje te bekoren met poëtische gebouwen voor het dagelijkse leven. Toeval of houding?
Framing Light.
Framing Light.
Nadenken over helderheid en helder denken: wie bouwt, moet beide kunnen. Acht vragen aan architecten uit heel Europa.
Tegen 2030 is Finstral CO<sub>2</sub>-neutraal.
Tegen 2030 is Finstral CO<sub>2</sub>-neutraal.
Denken op lange termijn en spaarzaam omspringen met hulpbronnen maakt voor een familiebedrijf als Finstral deel uit van de bedrijfscultuur.
 
PageConfig.OriginalHttpReferrer: -
PageConfig.OriginalQueryString: