This website uses both technical and analytical cookies. You can change your cookie settings at any time. Click on "Change settings". If you agree to the use of cookies, click on "Yes, I agree".
 
Change settings Yes, I agree
 
Data protection notice from Finstral AG
 
 

Residence at the district court, Büdingen

Timeless architecture reflected in Finstral windows

Büdingen, a small town of some 23,000 inhabitants, is a well-preserved medieval settlement in Hessen. The Michael Gerhardt Planning Office constructed two residential buildings here to a high standard. The planner took particular care to combine timeless architecture with advanced functionality. This is reflected not only in the interior design, but also in the façade. It was thus no surprise that the planner decided to choose windows from Finstral’s 500 and 200 KV systems as they meet the highest technical requirements and offer plenty of creative freedom.
 
 
 
 
Object specifications for residence at the district court, Büdingen
Owner:
Debus-Immobilien
Bahnhofstrasse 34
63654 Büdingen

Planning:
Planungsbüro Michael Gerhardt (Planning Office)
Breslauer Strasse 9
63654 Büdingen

Window fitter:
Günter and Hannelore Lorisch
Hangstrasse 7
63683 Ortenberg/Eckartsborn

Window systems used:
Finstral system 200 KV with D243 window frames and D210 sash
Finstral system 500/Top 72 with D526 sash

Window manufacturer:
Finstral Nord Bauelemente Vertriebs GmbH
Jakob-Panzer-Strasse 6
97469 Gochsheim/Schweinfurt
GERMANY
T +49 9721 6446 0
F +49 9721 6446 666
 
Comfortable living in a central location
 
The two structures are next to the Büdinger district court building and have space for twelve large private apartments. House A, the larger of the two buildings, accommodates six apartments with elegant room layouts and large balconies. The jewel in the crown is however the 200 m² penthouse apartment with its 100 m² roof terrace, as well as a spa area with jacuzzi, sauna and solarium. The entire floor of the living area is of Portuguese natural stone with underfloor heating.

The planners paid special attention to balancing the living, sleeping and kitchen areas. The rooms flow smoothly into one another and are in part simply separated by wall screens. An open fireplace, visible concrete wall surfaces and room-high internal doors give the apartment an air of exclusivity. If this was not enough, the apartment also has two separate bedrooms each with a personal dressing-room and bathroom. Both bedrooms are connected with a sliding door.

With its flat threshold, lift and shower tray flush with the floor, the apartment is also ideally suited to seniors. The guest room with its separate entrance and shower/WC can if necessary be used by a carer.

House B contains two two-room flats, two maisonette apartments and a penthouse. All apartments are reached via a central stairway and have either a southwest-facing balcony or a roof terrace. The apartments were designed and built to the highest quality standards: in order to ensure this, the architect and owner inspected the progress of the works on a daily basis.

It took only seven months to build the two houses: some 70 tonnes of structural steel were used and 600 metres of concrete piles were driven into the ground, necessitating the use of a special machine brought from Denmark. The result was two distinct structures with a flat, sloping hipped roof, whose strict stylistic idiom is alleviated by projecting balconies and shear walls. These shear walls permit additional window areas to be inserted, meaning more light and living quality for the interior.
 
Designed to the last detail
 
Considering the planners’ requirement for a timeless stylistic idiom and high functionality, it is no surprise that the South Tyrol window manufacturer Finstral was selected: a name that stands for state-of-the-art technology and individual styling down to the last detail. Glazing seals are for example standard, ensuring effective weather protection, while the colour scheme can be adapted (e.g. here in Büdingen) to the profile, as can the glass spacer s. Finstral windows also naturally offer solar protection, special thermal insulation, effective noise control and protection against break-ins.

The residence at the district court used System 500 for House A and System 200 KV for House B. The designation KV means PVC windows with composite sash  but, as the architect stresses, both systems have an identical appearance from the outside.

System 200 KV is characterised by its integrated blind s for solar and visual protection. They are located between the two external panes and are thus on the one hand protected from wind, weather and dirt, while on the other offering excellent solar and heat protection without requiring any extra space. The third pane of the compound sash  also improves sound insulation.

The planners decided for the two window variants as they were impressed by the quality in already realised structures. As Michael Gerhardt says, “Finstral windows match our architecture in terms of form, surface texture and colour and have the same low maintenance needs as all the other external construction components”. In order to reinforce the clear design of the buildings he selected a satinised white with a structured surface for the frame colour. This has the advantage that the profiles will not heat up so much in the sun and are also more easily cleaned.

The five-chamber System 500, used for House A, has an excellent thermal insulation value of Uw =1.4 W/m²K. The system is characterised by the chamfering and rounding of the profiles, while the roller blind s are installed directly onto the window frame  to ensure a uniform appearance. The importance of comfort in the two buildings is also evident here: all roller blind s are electrically operated.

Both window systems proved their stability during installation. The window fitter, Günter Lorisch from Ortenberg, says: “Normally we transport the windows via the stairway up to the respective floor. But these elements were particularly large and heavy, so we needed a crane. The Finstral windows caused us no problems in this procedure”. The large window elements, offering light and airy interiors, were installed over the course of five weekends. The Gerhardt Planning Office demonstrated its sense of aesthetics, modern technology and flexibility at the residence at the district court. Choosing the Finstral 200 and 500 window systems allowed the individual requirements of the building and façade design to be met without problems while simultaneously ensuring a uniform appearance.

Text reference: pro publica