This website uses both technical and analytical cookies. You can change your cookie settings at any time. Click on "Change settings". If you agree to the use of cookies, click on "Yes, I agree".
 
Change settings Yes, I agree
 
Data protection notice from Finstral AG
 
 

Full transparency with FIN-Project

Between books and art

The task: to build a family home for the owners on a very long, narrow sloping plot at the foot of the Swabian Alps, with room for both family life and the art and graphic design that are the great passion of the owners, who are publishers. The building was at the same time intended to express the family’s open, creative outlook.
 
 
 
 
 
The idea: the extremely restricted plot was arranged along three axes, namely the “tree line” consisting of mature trees, the “water line” drawn through a pool on the garden level and the “art line”, which divides up the building.

The solution: the art axis divides up the structure into a horizontal, projecting area with public spaces, i.e. those for living, eating and cooking, and a vertical area with areas for the family to retreat to, such as the library and office. The interior is accessed from the entrance hall on the ground floor, under a Finstral glass skylight strip that runs almost the entire length of the building. This is the axis separating the horizontal and vertical areas. The adjacent two-storey library houses a large collection of books and illustrated volumes, with stairs leading to the family office above. Downstairs is the garden level, which accommodates the private rooms of the children and parents. As art is the central design theme of the whole house, both the ingress of daylight via extensive glazing and the incidence of the artificial lighting were ensured by means of a professional lighting plan.

This effect of full transparency is supported by the large glazed areas and the slender profiles of the FIN-Project aluminium system. The high quality of the work and the harmonious accentuation of modern, spirited architecture were also reasons why the renowned architectural firm of Philipp Architekten selected Finstral windows.

The shading offered by the Finstral blind  system, installed under the plasterwork, avoids the need for unsightly boxes on the facade.

Finstral - the reliable partner for ambitious planners and architects.